Jak se bude věřit v Česku v roce 2023?

10. listopad 2013

Kolik lidí bude chodit za věštci a kartářkami za deset let? Už dnes se naprostá většina lidí nehlásí k tradičním církvím, ovšem mnoho z nás si myslí, že nad námi něco je a že život má smysl. V rámci projektu Česko 2023 vám nabízíme výlet za věštkyní z kávové sedliny a také zamyšlení nad současnou podobou české spirituality.

Dá se z kávového lógru vyčíst budoucnost?

V rámci projektu Česko 2023, který se snaží odhadnout, jak bude vypadat svět kolem nás za deset let, tedy až bude Český rozhlas slavit stoleté výročí od zahájení pravidelného vysílání, nabízíme zamyšlení nad věštbami a nad spirituálními potřebami, které si u věštkyň naplňujeme.

Na zářijové Konvokaci všech národů v Jeruzalémě, což je sjezd převážně evangelikálních křesťanů ze stovky států světa, zazněla proroctví Cindy Jacobsové a Larryho Alberte, kde mimo jiné zaznělo:

„Bůh říká: Chystám se ještě jednou přinést reformaci do Evropy. Reformaci jako návrat k Božímu slovu. Bůh říká: Podívejte se na Českou republiku! Chystám se tam vzbudit velké Boží hnutí. To hnutí, které přijde, bude odvážné hnutí těch, kteří budou psát o pravdě a tím osvobozovat lidi. Stejně tak, jako jsem pomazal Jana Husa, dám ještě jednou pomazání lidem z České republiky.“

Natajila Krčková

O obsahu proroctví si můžeme myslet, co chceme, ostatně skeptické byly i některé ohlasy přímo na serveru Křesťan dnes, který informaci o zářijových věštbách přinesl do Česka jako první.

V Česku věští z kávy například zvěrolékařka Natalija Krčková, naučila se to od svých babiček v Makedonii. „Věštění z lógru je vždycky v obrazech. Obrazy na stěnách hrnečku mi dávají smysl, ale musím je předtím najít a poskládat z nich jeden celkový obraz. Jsou to vlastně různé příběhy, které jsou v hrnku napsané, jen se musí poskládat tak, aby měly smysl,“ vysvětlila mi v brněnské kavárně Tutti Frutti Natajila Krčková, která pochází z Makedonie.

Z kávové sedliny někdo věští budoucnost

Věřící nevěřící Česko

Pokud chceme odhadnout, jak bude vypadat víra a duchovní život lidí v české kotlině, musíme hledat zárodky trendů už v současné situaci. Naprostá většina lidí v Česku se nehlásí k tradičním církvím. Ovšem hodně z nich uvádí, že v něco věří, že nad námi něco je – tito lidé bývají často označováni jako něcisté.

Teolog a biolog Marek Orko Vácha v této souvislosti cituje psychologa Carla Gustava Junga: „Člověk je nevyléčitelně náboženský.“ C. G. Jung také řekl, že „ctěn, či nectěn, Bůh je přítomen.“

Podle teologa Váchy se křesťanství a judaismus liší od věštění mimo jiné tím, že zdůrazňují svobodu člověka: „Velké náboženské systémy říkají, že člověk je odpovědný za svůj život a že budoucnost neexistuje, protože ji teprve tvoříme.“

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio