Jak požádat o zvýšení platu

11. březen 2002
Dobrá rada

Pokud má člověka jeho práce bavit, měl by za ni být také adekvátně zaplacen. Říci si o plat je ale komplikované, a ne každý to dokáže. Jestliže si hledáte zaměstnání a v závěru interview se vás vaši případní zaměstnavatelé zeptají, jak vysoký si představujete plat, jste na dobré cestě místo získat. Posledním úskalím je podle personálního poradce Miroslava Hofírka právě odpověď na otázku, jaké jsou vaše finanční nároky.

Hofírek: Každý, kdo se uchází o práci, by měl být připraven na takový dotaz reagovat číslem, nikoli výčtem svého minulého příjmu, či vypočítáváním svých závazků, nebo spotřebou rodiny. Zaměstnavatel není sociální instituce a nemůže zohledňovat vaše problémy z minulosti. Je zapotřebí zjistit, kolik zhruba představuje příjem pro vaši profesi, kvalifikaci, zkušenost, věk a snažit se vejít do rozpětí, které je v daném oboru obvyklé.

Logo

Informace o průměrných platech v jednotlivých profesích se objevují často v novinách a časopisech, snadno je můžete najít i na internetu. Vámi navrhovaný plat by pak měl být vždy vyjádřením reality trhu.

Hofírek: Nebojte se říci zaměstnavateli o zkušenosti, že pro lidi s vaší kvalifikací, ve vašem oboru je obvyklý nástupní plat okolo dvaceti tisíc korun a byl by jste rád také tak oceněn. Jsem pro to jednat věcně, otevřeně a asertivně.

Pokud se v práci osvědčíme, jaksi podvědomě očekáváme, že si toho náš nadřízený všimne a že nám po uplynutí zkušební lhůty sám zvýšení platu navrhne. Ne vždy jsou však šéfové tak všímaví. Miroslav Hofírek k tomu dodává. Hofírek: Jestli ale k této situaci nedochází, je potřeba šéfa trochu popostrčit a nějakým způsobem na sebe upozornit. Může se stát, že máte skvělé pracovní výsledky, ale jste ve firmě, která v současné době nemá nazbyt finančních prostředků a že o přidání se zatím jednat nemůže. Pokud je hospodářský výsledek firmy dobrý, využijte situace kdy je šéf vstřícně naladěn, zbilancujte své dosavadní pracovní výkony a poukazujte na to, že ocenění bylo pracovními výsledky již překonáno a že očekáváte jeho vyjádření. Jednejte opět beze strachu, taktně, disciplinovaně, ale jednoznačně.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu