Jak požádat o milost prezidenta?

22. listopad 2001

Tisíce lidí ročně žádají prezidenta o udělení milosti. Šanci má málokdo. Loni jich Václav Havel udělil 105, přitom prominout trest chtělo čtyři a půl tisíce lidí. Včera dostal milost katolický kněz Vlastimil Protivínský. Ten ale amnestii nechtěl. Pojďme si v pořadu Polopatě říct, jak se podává žádost o milost a kdo má největší šanci, že ji dostane. Slovo má Helena Šulcová.

Jana Chalupová: O milost může požádat kdokoliv, a to nejen sám za sebe, ale i za svého známého. Vyřízení žádosti o milost se řídí trestním řádem. Všechny žádosti jsou postupovány ministerstvu spravedlnosti, které provádí řízení.

Říká Jana Chalupová, která se v prezidentské kanceláři o milosti stará. U některých žádostí se prezident může rozhodnout bez ohledu na to, co mu radí ministr spravedlnosti.

Jana Chalupová: Prezident republiky si vyhradil žádosti o milost lidí starých, nemocných a osamělých matek a otců pečujících o děti. Dále žádosti mladistvých, kteří byli odsouzeni za trestný čin, který spáchali v době, kdy byli mladistvít a vyhrazení některých zvláštních trestných činů.

Žádost musí být velice konkrétní. Měla by obsahovat informace o člověku, pro kterého je podávána. Dále musí být uvedeno, kdo v kauze rozhodoval a popsány všechny důvody, proč by milost měla být udělena. Podle Jany Chalupové jsou ale lidé, kteří nemají prakticky žádnou šanci.

Jana Chalupová: Je velmi obtížné uvažovat o žádosti o milost u lidí, kteří zneužívali děti nebo mají zásadní psychickou vadu. Nicméně všechny tyto záležitosti se řeší individuálně.

Počet žádostí o milost se rok od roku zvyšuje. V roce 1999 požádalo 3207 lidí. Loni to bylo už přes čtyři a půl tisíce. Žádosti se prezidentovi většinou do ruky ani nedostanou.

Jana Chalupová: Jistě pochopíte, že není možné, aby se prezident republiky sám zabýval takovýmto počtem žádostí o milost, a není ani možné, aby se tím zabývala kancelář prezidenta. Podle trestního řádu je řízení v žádostech o milost svěřeno ministru spravedlnosti a ten rozhoduje o zamítnutí naprosté většiny žádostí.

Prezident může udělit milost také sám od sebe, tedy aniž by o to kdokoliv požádal.

Jana Chalupová: Toto je výlučná pravomoc prezidenta republiky.

autor: heš
Spustit audio