Jak používat čističe vzduchu

18. únor 2002
Dobrá rada

Pokud člověk bydlí v centru velkého města nebo v blízkosti nějaké průmyslové oblasti, může mít problémy s kvalitou vzduchu v domácnosti. Větrání je sice užitečné a důležité, ale v takovém případě nepomůže. Opravdu čistý vzduch vyprodukují v prašném prostředí jen speciální přístroje. Se Zuzanou Mathauserovou o tom mluvila Andrea Říhová.

Co všechno se dá použít, když se člověk doma necítí dobře, když má pocit, že ten vzduch by měl být lepší?

Zuzana Mathauserová: Lidé říkají, že si domů dají klimatizaci. Pod pojmem klimatizace se ale schovává filtrování vzduchu, vlhčení, chlazení a ohřívání. A to se v domácnostech většinou nedělá. Maximálně v případě rodinného domku, ten může mít klimatizaci. Spíše to bývá jen větrání se zpětným získáváním tepla. To, co my používáme v našich domácnostech, jsou různé ochlazovače, zvlhčovače a čističe vzduchu. Jejich jediným problémem bývá údržba. Ta musí být pečlivá a pravidelná, zvlášť v případě zvlhčovačů. U těch se někdy používá zvlhčování odparem jenom z hladiny vody. Pokud nádržku nevyčistíme každý týden, později se nám do čištění asi vůbec nebude chtít kvůli tomu, co všechno bychom uvnitř našli. To je jediný možný zdroj případné nákazy v bytě.

Jak často filtry používat?

Zuzana Mathauserová: Pokud máme ve zvlhčovačích vodu, vymývat nádržky ob den. Čističe vzduchu mají celou řadu čistících stupňů. Doporučuji zakoupit přístroj, který má přímo ukazatel znečištění filtru a sám upozorní na případné zanesení.

Dá se ze zdravotního hlediska někomu doporučit používání filtrů?

Zuzana Mathauserová: Všichni alergici s tím mají dobré zkušenosti. Je ale třeba dát pozor jaký přístroj se kupuje. Některé prošly zvláštními atesty, některé jsou na trhu aniž by kdokoliv něco věděl o jejich funkci. Musíme se podívat také na hlučnost přístroje. Pokud je přes 40 decibelů, už to určitě bude nepříjemné. Důležité je, kolik vzduchu je přístroj schopen vyčistit a do jak velkého pokoje ho dáváme. Znamená to také, že ta místnost musí být uzavřená. Pokud budeme mít v bytě dveře a okna dokořán a v jedné místnosti použijeme filtr, bude neúčinný.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu