Jak nedostatek spánku ovlivňuje náš výkon? „Dospat to o víkendu“ nestačí, tvrdí odborník

14. červenec 2017

Kanadští vědci pracují na zatím největší studii o vlivu nedostatku spánku na lidský mozek. Výzkum probíhá v Brain and Mind Institute v Ontariu a odborníci sbírají pomocí online dotazníku údaje od lidí z celého světa. Cílem sbírání dat je zjistit, jak nedostatek spánku ovlivňuje náš výkon a rozhodování v běžném životě.

Ke sběru obrovského množství informací byla vyvinuta speciální aplikace, skládající se z několika miniher, které ověřují různé schopnosti. Hodnotí například rychlost a správnost úsudku, porozumění jazyku, logické myšlení a podobně. Dobrovolníci tyto hry hrají po určité období každý den, přičemž po nocích naspí jen čtyři hodiny. Čím déle trvá spánková deprivace, tím je samozřejmě výkonnost kognitivních schopností lidského mozku slabší.


Mozek je přizpůsobený spíš na pravidelnost, a tady nebudeme mluvit o čase stráveném v posteli, ale o kvalitě spánku. To znamená – ano, můžu se sice snažit dospat týdenní deficit, ale kvalita spánku bude mizivá. Dospím sice tu nejnutnější část pro fungování, ale už nedoženu ten deficit.Peter Šóš

Expert na spánkové poruchy Peter Šóš upozorňuje na to, že ale nejde jen o kognitivní funkce. Pokud málo spíme, ovlivní to prakticky všechny stránky našeho života. „Spánková deprivace ovlivňuje pozornost a další poznávací funkce. Vede k poklesu nálady, zhoršení paměti, snížení frustrační tolerance a oslabení rozhodovacích procesů. Zajímavostí je, že mnohé z těchto deficitů přetrvávají i po povzbuzení bdělosti stimulanty, jako je například kofein,“ říká.

Vědci chtějí studií mimo jiné upozornit na to, že nedostatek spánku může ovlivnit i důležitá životní rozhodnutí. A to i v rámci řízení firem, nebo třeba přijímání zákonů. Podle dřívějších studií se nedostatek spánku dokonce začne projevovat jako opilost. Pokud týden spíme každou noc o jednu hodinu méně, tak se výkon našeho mozku zhorší zhruba stejně, jako bychom měli v krvi jedno promile alkoholu.

Výzkumů na téma spánek je v současné době relativně hodně. Tento je významný hlavně svým rozsahem. Data z dotazníků navíc podporují i výsledky magnetické rezonance mozku. Ze známých osobností se výzkumu zúčastnil například reportér BBC Fergus Walsh.

autor: ono
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.