Jak na třetí dávku? Domluvte se s lékařem, přijďte bez registrace. Anebo si vyberte konkrétní místo

22. prosinec 2021

Na přeočkování proti covidu mohou jít po pěti měsících všichni lidé nad 45 let, od 27. prosince to budou všichni nad 30 let, od 4. ledna to jsou všichni dospělí. Pro mladší zdravé lidi zatím platí půlroční odstup. O posilovací dávku je velký zájem a především v menších městech je lepší si čas rezervovat. Není to ale tak jednoduché. Co se v rezervačním systému změnilo od jarních měsíců, shrnuje Koronafokus Evy Kézrové.

Nejjednodušší cesta k vakcíně vede přes očkovací centra bez registrace, ta se ale nachází spíš ve větších městech. Na očkování je také možné domluvit se přímo s praktickým lékařem, pokud už proti covidu-19 očkuje.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Třetí způsob, jak se dostat k vakcíně, znamená registrovat se do očkovacího centra. Na konkrétní termín se sice nečeká dlouho, je ale třeba si správně vybrat středisko. A samotná registrace chce trochu času a trpělivosti.

Vyberte si místo, zadejte telefon

Registrační systém v první řadě vyžaduje vybrat si očkovací místo. Spoléhat se na to, že pro třetí dávku můžeme tam, kde jsme byli pro první dvě, se nemusí vyplatit. 

Čtěte také

„Ne každé očkovací místo dává posilující dávky, někde to mají rozdělené od prvních dvou dávek. Ne všude očkují děti do 11 let. Některá místa mají jinou otevírací dobu. Podívejte se při registraci, jakou má místo předběžnou kapacitu, kolik zájemců tam stojí ve frontě takzvaně před závorou,“ doporučuje Lukáš Trnka z Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

Stejné informace nabízí i portál ockovani.opendatalab.cz, kde navíc v záložce praktici nabízejí své volné kapacity praktičtí lékaři, kteří mohou očkovat kohokoli, nejen své pacienty.

Další krok znamená na stránce registrace.mzcr.cz zadat telefonní číslo, na které přijde vstupní PIN. Po zadání rodného čísla si systém už sám zájemce vyhledá, takže je třeba vyplnit jen vybrané očkovací místo a počkat na PIN2.

Čtěte také

PIN2 je třeba zadat na stránce reservatic.com, kde je možné si vybrat konkrétní čas očkování.

Očkovací místa můžeme během registrace měnit, ale jen do chvíle, než nám přijde právě druhý PIN. Pak se pro nás systém na tři dny jakoby zablokuje.

„Protože už s vámi počítá konkrétní místo a očkovací kancelář. Pokud si nevyberete termín, po 72 hodinách se vrátíte takzvaně před závoru. A můžete být opět vyzváni k PIN2 znovu, jakmile očkovací místo otevře,“ vysvětluje Trnka z NAKIT.

Co dělat při problémech?

Pokud se nedaří propojit s rezervačním systémem, ať už kvůli novému telefonnímu číslu nebo jiným problémům, jsou dvě možnosti.

Buď na stránce ocko.uzis.cz, kde si vyzvedáváme certifikát, využít přihlášení pomocí bankovní e-identity a můžu zkontrolovat a případně opravit údaje ve své registraci.

Čtěte také

Anebo zavolat na linku 1221, kde mohu ověřit všechno, co je v systému. Tato linka bohužel bývá přetížená, jak připouští i Lukáš Trnka: 

„Linka funguje každý den v týdnu od 8 do 19 hodin denně. Průběžně na ní pracuje 300 až 500 operátorů. Ale výjimkou není den, kdy máme i 20 tisíc telefonátů denně. Doporučuji trpělivost, i když chápu, že to momentální problém nevyřeší.“

I proto je dobré udělat si předregistraci a ověřit si, že moje údaje jsou v pořádku.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

autor: Eva Kézrová
Spustit audio