Jak můžeme uychlit vyřízení záležitostí na úřadech

26. březen 2002
Dobrá rada

Mnozí lidé si stěžují na práci úředníků na úřadech. Jak co nejvíce urychlit vyřízení nějaké záležitosti na magistrátech, městských nebo obecních úřadech? Jaké doklady si s sebou na úřední jednání vzít? Pokud se chcete vyhnout časovým prodlevám a frontám, měli byste přijít na úřad už předem informováni o tom, jaké doklady k vyřízení té které záležitosti potřebujete. Na magistrátech a městských úřadech zpravidla fungují informační střediska, kam si můžete buď dojít osobně, nebo si zatelefonovat. O těchto službách na magistrátu v Praze povídal jeho tiskový mluvčí Martin Kupka.

Kupka: Je tu informační středisko, přímo v budově magistrátu, kde je možné zažádat o konkrétní informace. Ve většině případů jsou úřednice schopny je vyhledat a poskytnout.

Informační středisko pražského magistrátu sídlí na Mariánském náměstí a jeho služeb můžete využít ve všedních dnech od tři čtvrtě na osm do osmnácti hodin, v pátek tu úřadují do šestnácti hodin. Pomoci si však můžete i na Internetu. Například na adrese www.praha-mesto.cz je k vidění vše, co se týká fungování pražského magistrátu.

Kupka: Je tam přístup k usnesením rady i zastupitelstva hlavního města, k dispozicím poskytovaným jednotlivými odbory magistrátu. Velmi užitečná část je část "Potřebuji si vyřídit", kde najdete formuláře i přesné pokyny, co máte na úřad přinést, chcete-li třeba požádat ve zvláštních případech o byt, nebo kdy potřebujete nějakou výjimku, kdy chcete registrovat vozidlo, požádat o řidičský průkaz, nějaké potvrzení.

Stejně dobře vám poslouží například server www.brno-mesto.cz, na kterém jsou pochopitelně informace z moravské metropole. Podle zkušeností Martina Kupky je trend zveřejňování potřebných údajů magistrátem nebo městským úřadem na Internetu stále rozšířenější.

Kupka: Až bude schválena autorizace elektronického podpisu, budou přiděleny patřičné licence právě pro ověřovatele podpisů. Na řadě úřadů pak bude možné zřídit elektronickou podatelnu. Existuje i další server, kde jsou odkazy na další instituce, ministerstva, orgány státní správy, samosprávy. Budoucnost slibuje, že se občan k potřebným informacím dostane bez problémů a rychle.

Další servery, které se týkají správy věcí veřejných a mohly by vám pomoci, najdete na adresách www.statnisprava.cz nebo www.centralni-adresa.cz.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu