Jak může Japonsko vytěžit maximum z nových dohod o mezinárodním volném obchodě

Japonsko přivítalo rok 2019 dvěma mnohostrannými dohodami o mezinárodním volném obchodu. Podle redakčního úvodníku listu Japan Times je to důkaz, že si ostrovní císařství plně uvědomuje výhody celosvětové obchodní výměny bez zatěžujících překážek. Její pravidla chce Tokio i nadále hájit, protože zemi chrání před negativními dopady obchodního protekcionismu.

V prosinci začala platit takzvaná Komplexní a progresivní dohoda pro transpacifické partnerství. Kromě Japonska ji uzavřelo pět zemí z jedenácti, které původně dospěly k podobnému paktu se Spojenými státy.

Dohoda USA - Mexiko - Kanada odvrátila regionální obchodní válku, hodnotí ekonom Bostl

Americký prezident Donald Trump na připomínce obětí útoků z 11. září

Nejdůležitější obchodní dohoda v americké historii, ze které budou spravedlivě těžit všechny tři země. Tak prezident Donald Trump zhodnotil Dohodu USA - Mexiko - Kanada, která nahrazuje dosavadní Severoamerickou dohodu o volném obchodu NAFTA. Tu šéf Bílého domu dlouhodobě kritizoval kvůli údajné neférovosti vůči Američanům. Nová smlouva podle Trumpa zajistí statisíce pracovních míst pro Spojené státy. 

I přes odstoupení Washingtonu z původního Transpacifického partnerství tak nakonec došlo k vytvoření bloku, který zahrnuje na půl miliardy lidí a představuje bezmála 13 procent světového obchodu.

Pro Japonsko je zásadní také druhá dohoda, kterou uzavřelo s Evropskou unií. Od letošního února tak budou platit nová pravidla obchodní výměny pro dvě obchodní velmoci, které dohromady představují třicet procent celosvětového hrubého domácího produktu.

A editorial japonských novin si vývoj pochvaluje – dohody o volném obchodu s odstraňováním celních a dalších bariér podle něj představují jednoznačné pozitivum.

Se smlouvami se nicméně pojí také pochopitelné obavy ze zvýšení přísunu zahraničního zboží na japonský trh. Při hlubším pohledu se ale prý naopak jedná o příležitost – odstraňování bariér se může stát motorem další modernizace japonské ekonomiky. Motivuje také vládu i soukromý sektor ke zvyšování konkurenceschopnosti a podpoře exportu do zámoří.

Dohoda, nebo cla

Japan Times konstatují, že v dnešní době jsou mnohostranné obchodní dohody důležitější než kdykoliv předtím. Spojené státy a Čína sice uzavřely devadesátidenní příměří ve své obchodní válce, i přesto se ale jejich dosavadní politika odrazila ve zhoršení výhledu celosvětové ekonomiky.

Obzvláště nebezpečný je pak v pohledu japonských novin přístup americké administrativy. Ostatně její důraz na krátkozraké prosazování vlastního pojetí národních priorit prý pocítilo i Japonsko. Vláda ve Washingtonu přinutila i svůj protějšek v Tokiu, aby s ní vstoupil do dvoustranných jednání. Pokud by tak Japonsko neučinilo, hrozily mu Spojené státy zavedením vyšších celních tarifů.

Japonský kabinet to při jednáních určitě nebude mít lehké. Dohody uzavřené s asijskými partnery a Evropskou unií mu ale poslouží jako štít vůči protekcionistickým vášním protistrany.

Redakční komentář apeluje, že Japonsko se teď musí soustředit na vyjednání dalších dohod s ostatními zeměmi, které projevily zájem připojit se k transpacifickému ujednání včetně Thajska, Indonésie nebo Velké Británie. Mělo by se také jednat se zeměmi Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) i Čínou.

Pokud by se japonská vláda podvolila iracionálním požadavkům Trumpovy administrativy, dosavadní podpora Tokia vůči výhodné mezinárodní spolupráci by přišla vniveč, myslí si deník Japan Times.

Spustit audio

Související