Jak moc válečné drama Hotel Rwanda zkresluje skutečnost?

7. duben 2014

Světová kinematografie se hemží historickými filmy, z nichž řada získala mezinárodní ocenění. Odrážejí skutečnou realitu a popisují události tak, jak se staly? A jak je tomu s autocenzurou či snahou o politickou korektnost na úkor popisu dějin?

Přesně před dvaceti lety vypukly ve Rwandě etnické čistky. Genocidu nepřežilo více než 800 tisíc lidí, převážně menšinových Tutsiů, které povraždili Hutuové.

Tragédii zná svět i díky filmu Hotel Rwanda, jehož hlavním hrdinou je manažer hotelu Paul Rusesabagina, který zachránil 1268 Tutsiů i umírněných Hutuů. Spolu s ním ale v hotelu byla i přítelkyně jeho manželky, podle které se vše seběhlo trochu jinak, než jak to popisuje slavný film.

Snímek líčí údajné hrdinství manažera hotelu Paula Rusesabaginy a záchranu více než dvanácti set lidí. Film vychází ze vzpomínek manažera hotelu des Mille Collines, vypráví jeho úhel pohledu a jeho subjektivní hodnocení.

Řada lidí, nejen paní Yolande Mukagasana, upozorňovala na podle nich nepravdivé informace, které Paul Rusesabagina uváděl. Dokonce tito přímí svědci oslovovali i poroty mezinárodních festivalů i různé další organizace, které udělily tomuto muži cenu za záchranu tolika lidí.

Natáčet historický film zřejmě pokaždé znamená dostat se na tenký led, někdy velmi tenký, ať už jde o zfilmování dané události nebo o současný pohled na ni. Historický film však sehrává velmi důležitou roli ve znalostech vlastní historie pro ty, kteří si z různých důvodů nemohou přečíst odbornou knihu.

autoři: mir , sch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.