Jak málo stačí k velké radosti! Ježíškova vnoučata nadělila paní Marcele Člověče, nezlob se

19. prosinec 2017 10:30

V trutnovském Domovu pro seniory žije paní Marcela, která si ráda hraje. Její oblíbenou stolní hrou je Člověče, nezlob se. Přála si svou vlastní, protože prý hra není vždy volná ve chvíli, kdy má chuť si zahrát. Za paní Marcelou se v doprovodu sociální pracovnice Ivy Horné vypravila naše reportérka Jana Házová.

Paní Marcela je společenská a ráda hraje hry. A napsala Ježíškovým vnoučatům o dárek.

„Dojalo mě to. A mám slzy v očích, že to dopadlo. Nikdy jsem neměla štěstí, něco vyhrát. A tohle mě ohromě potěšilo. Jsem šťastná a chtěla bych vám poděkovat," říká paní Marcela.

A doplňuje: „Já nechci náročné dárky. Mě udělá radost nějaká sladkost, cukroví, pár jablíček. Já jsem byla vždy skromná a taková už zůstanu."

Dárky pro paní Marcelu, včetně slíbeného Člověče, nezlob se, přinesli Ondřej Vaňura a Martin Pařízek z Centra zpravodajství Českého rozhlasu.

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související