Jak hodně ovládá populismus českou politiku? Daniel Prokop říká, že politici mobilizují proti elitám

Nejzajímavější znak nových populistických hnutí nejen v Česku, ale i ve světě, je mobilizace voličů proti kulturním elitám. Alespoň to říká sociolog, ředitel výzkumu agentury Median a autor eseje Anatomie populismu Daniel Prokop. Jak hodně ovládá populismus českou politiku?

Témata od migrace po kouření v hospodách nebo držení zbraní politici převádí na to, že elity něco někomu diktují. A právě tím podle Daniela Prokopa sjednocují elektorát a odvádí od tématu.

Populismus v důležitých tématech odvádí od reálných řešení.
Daniel Prokop

 „Od roku 2016 v rétorice Tomia Okamury a dalších protiimigračních hnutí migrace a islám mizí, zaměřuje se proti vnitřním nepřátelům, proti těm, kteří zradili národ tím, že podporují migraci,“ vysvětluje.

Politici tak podle něj vytváří zdání nějakého běžného lidu, kterého je volič součástí, a postaví ho do protikladu právě proti elitám. Tím vytvářej zdání, že příslušníci běžného lidu jsou jejich voliči. Ti se ale často neshodují.

Jak rychle má růst minimální mzda? „Hrozbou jsou skokové změny,“ říká Bohumír Dufek

02492402.jpeg

Sociální demokracie prosazuje zvýšení minimální mzdy na polovinu průměrné mzdy, hnutí ANO je ale proti. Jaký je názor předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka? „Chtěl bych, abychom v České republice viděli ekonomickou realitu,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

 „Je velmi málo lidí, kteří ve všem souhlasí s Milošem Zemanem, nebo kteří s ním ve všem nesouhlasí,“ říká s tím, že dělení na pražskou kavárnu a Zemanovu „hospodu“ je velmi fiktivní.

Populismus je tak typ argumentu, který využívá mobilizaci proti skupinám mimo „běžný lid“. Často ho používají politici jako Miloš Zeman nebo Václav Klaus mladší, naopak ukázkovým populistou není Andrej Babiš.

„Je to typ argumentu, u kterého si musíme dát pozor u všech, ne jen tím někoho nálepkovat,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh