Jak dnes vypadají místa, kam mířily židovské transporty? Ukáže výstava „Cesty.Ticha“

11. říjen 2016

Na pražském nádraží Bubny začíná výstava „Cesty.Ticha“, která ukáže fotografie současné podoby míst, kam právě odtud odjížděly židovské transporty. První z nich z nádraží vyjel před 75 lety.

Jak říká Pavel Štingl, ředitel Památníku šoa Praha, z nádraží Bubny jezdily transporty převážně do Lodže a do Terezína.

Na výstavě „Cesty.Ticha“ jsou ale i fotografie dalších míst, kam transporty pokračovaly. Důraz je podle Štingla kladen na současnost, protože autory zajímá, jak se dnes přistupuje k místům paměti holocaustu.

„Karel Cudlín pořizoval fotografie před několika lety v Lodži. Matěj Stránský jezdí do Osvětimi, kde fotografuje fenomén turistického průmyslu do těchto míst. Richard Homola fotografuje takové fragmenty z Terezína a Pavel Dias, který to zastřešuje, fotografuje od 60. let téměř do současnosti různá místa paměti, kam chodí vzpomínat přeživší i jejich rodiny,“ představuje výstavu Pavel Štingl.

Na nádraží Bubny by měl vzniknout Památník ticha. Podle Štingla je připraven projekt, stavební povolení a momentálně finalizují jednání o financování s ministerstvem kultury.

„Předpokládáme, že všechno půjde správnou cestou, to znamená, že by se na jaře nádraží zavřelo jako vlaková stanice a na podzim 2018 by se otevřelo už jako památník,“ upřesňuje Pavel Štingl.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio