Jak dlouho vydrží mořská želva pod vodou bez nadechnutí a jak najde svou rodnou pláž?

10. listopad 2021

I po letech želvy karety obrovské neomylně trefí na svou rodnou pláž. Podle čeho se orientují? A proč ze sta nakladených vajec karety přežije jen jedna až dvě želvičky?

Kareta obrovská  je ve vodě jako doma. Občas se vynoří na hladinu, aby se nadechla, ale bez vzduchu dokáže vydržet i několik hodin. To se jí hodí hlavně když spí.

Na souš vydává pouze v období kladení vajec. Vždy hledá pláž, na které se kdysi sama vylíhla. Orientuje se totiž podle magnetického pole Země. Dnes však karetu při navigaci oceánem může zmást řada lidmi vytvořených podmořských a pobřežních objektů, třeba vedení elektrického proudu nebo komunikačních sítí.

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související