Jak chtějí některé krkonošské lyžařské areály snížit spotřebu energie? Podraží i skipasy

Zasněžování za ideálních podmínek, zrušení či omezení večerního lyžování nebo pomalejší jízda vleků a lanovek. To jsou příklady kroků, jak chtějí některé krkonošské lyžařské areály snížit spotřebu energie. Náklady po skončení fixace budou podle jejich majitelů a provozovatelů podstatně vyšší. I proto velká část z nich zdraží ceny skipasů. 

„Tady teď vidíme, že jedeme 4,2 za vteřinu. Protože to je montážní vozík. Jinak v zimě se může jet rychlostí až 6 metrů za vteřinu.“ Jsme na dolní stanici kabinkové lanovky na Černou horu. Právě ji kontrolují mechanici, proto je její rychlost nižší.

„Hlavní strojník, který řídí lanovku, koriguje rychlost, říká Pavel Vlček.

Snížení rychlosti dopravních rychlostí má být ve Skiresortu Černá hora Pec krokem k úsporám energií.

„Motor má samozřejmě nižší odběr, pokud do něj takzvaně neteče tolik ampér. To znamená, že pokud standardně jezdíme rychlostí kolem čtyř až pěti metrů za vteřinu, a snížíme rychlost o půl metru za sekundu, tak ta úspora může dělat 5 až 10 procent, vysvětluje výkonný ředitel Jakub Janda.

A dodává, že dalším omezením bude večerní lyžování. V minulých sezónách se za osvětlení jezdilo denně. Teď tomu tak nebude. „V tuto chvíli máme připraveno večerní lyžování na středy, pátky a soboty. Zájemci se shromáždí do těchto dnů a tak nemusíme točit všemi motory večer všech sedm dní v týdnu. Budou to jen tři večery.

Energeticky velký náklad čeká lyžařské areály ještě před sezónou. V době, kdy spustí zasněžování.

„Pro nás by bylo úplně nejlepší, kdyby byl tuhý prosinec, abychom stihli nastříkat co nejvíce sněhu za staré ceny, přemýšlí Veronika Bubáková Klenzová. Podle ní se právě do zasněžování letos investovalo dost peněz. Poslední části nového potrubí pracovníci právě dokončují.

„Teď jedeme kompletně až od čerpací stanice dole u Labe a je to nějakých 200 metrů nového potrubí, říká pracovník areálu Bubákov Zdeněk Hak.

Lyžaře tady čeká zdražení skipasů zhruba o 10 procent. Podobně je na tom většina areálů. I tam půjdou ceny nahoru.

„Černá hora a Pec pod Sněžkou zdražily řádově o 8 procent. Menší areály, jako Černý důl nebo Velká Úpa zůstaly bez zdražení, komentuje ceny ve Skiresortu Černá hora Pec Jakub Janda.

Spustit audio

Související