Jak bránit vyhazování jídla? Použijte červy jako v Číně

3. červen 2017

Na farmě v jihovýchodní Číně je k vidění podivuhodná věc. Tisíce nenasytných bílých červů se freneticky kroutí a prokousávají se tácem plným zbytků masa, zeleniny a ovoce. Není to moc vábný pohled, ale tyto larvy pomáhají Číně s něčím mnohem odpudivějším. Pomáhají využít hory zbytečně vyhozeného jídla.

Každá larva druhu hermetia illucens dokáže sníst každý den dvojnásobek své váhy. Červi pocházejí původně z Ameriky, kde se jim také říká „černí vojáci“. Farma v provincii S'-čchuan využívá tento hmyz jako vysokoproteinovou výživu pro zvířata. Výměšky červů přeměňuje na organické hnojivo.

„Tenhle hmyz není odporný! Musíte se na to podívat z jiného úhlu. Využíváme je pro to, abychom spotřebovali vyhozené potraviny,“ vysvětluje televizi France 24 ředitel farmy Chu Žungová.

Rozhodně nehrozí, že by larvám došel přísun potravin. Každý člověk v Číně vyhodí téměř 30 kilogramů jídla ročně, což v případě země, která má skoro půldruhé miliardy obyvatel, znamená ohromné množství. „V průměru dokáže kilo červů zkonzumovat dvě kila odpadků za čtyři hodiny, vysvětluje Chu. Když mezi červy hodíte rybu, zbydou po ní jen holé kosti.

Třetina jídla se vyhazuje

Zbytky jídla dodává na farmu společnost Čcheng-wej Environment, která je vykupuje z dvou tisíc restaurací v jedenáctimilionovém městě Čcheng-tu. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) nakládá lidstvo s potravinami otřesným způsobem. Celá jedna třetina vyprodukovaných potravin – tedy zhruba 1,3 miliardy tun jídla – se nevyužije a skončí na smetišti. Zároveň je na světě 870 milionů lidí, kteří hladoví.

Plýtvání jídlem má navíc dopad i na znečištění planety. Zpráva Organizace OSN pro výživu a zemědělství z roku 2011 varuje, že kdyby mělo plýtvání jídlem status země, umístilo by se hned za Čínou a Spojenými státy na třetím místě v produkci skleníkových plynů.

Potraviny, které freegani nacházejí v kontejnerech u supermarketů

Wang Ťin-chua ze společnosti Čcheng-wej Environment, vysvětluje, že plýtvání jídlem je v Číně kulturně zakořeněné. „Když pozvete někoho do restaurace, je zvykem objednat vždy víc jídla, než je potřeba, abyste ukázali svoji pohostinnost. Je pak nevyhnutelné, že se vyhazují zbytky,“ vysvětluje Wang.

Přes zvířata zpět k lidem

Zmínění červi ale dokážou víc než jen spořádat odpadky. Jakmile se vykrmí, prodají se jako výživa pro zvířata. Především pro kuřata, ryby a želvy. Jejich tělo má totiž vynikající nutriční složení – 63 % bílkovin a 36 % tuků.

Čína, Kanada, Austrálie a Jihoafrická republika patří mezi země, kde je legální krmit drůbež a ryby hmyzem. „Ve Spojených státech a Evropské unii je legislativa přísnější, ale od července bude možné používat hmyz jako krmivo na rybích farmách.

Červi také dokážou obnovit proteiny a tuk z vyhozeného jídla a skrz zvířata je vracet do lidského potravního řetězce. Výměšky larev lze navíc použít jako organické hnojivo v zemědělství.

Výhoda celého procesu spočívá v tom, že vedle pomoci životnímu prostředí je také ekonomický přínosný. Čistý roční výdělek farmy je asi 200 až 300 tisíc jüanů, což je v přepočtu skoro milion korun. To zajišťuje Chu pohodlný život.

Smažení

Není proto divu, že se podobné farmy rychle zakládají po celé Číně. První přitom vznikla teprve před třemi lety. Jen letos se mají v okolí města Čcheng-tu otevřít další 3 až 4 farmy.

Zbytky jídla přitom nejsou jedinou komoditou, kterou se chystají Číňané recyklovat. Energetická firma Sinopec hodlá ve východní provincii Če-ťiang postavit továrnu, která bude použitý stolní olej měnit na biopalivo do letadel, uzavírá francouzská televize France 24.

Spustit audio