Jak bojovat s postcovidovou úzkostí? Strachem mozek reaguje na nebezpečí, upozorňují odborníci

8. červen 2021

Stres, strach, ale také poruchy spánku.  I takové potíže způsobila u mnohých lidí pandemie koronaviru. Britští vědci nedávno prokázali, že lidé po prodělaném covidu19 mají větší šanci, že se u nich vyvine deprese, psychóza nebo třeba demence. S rozvolňováním opatření proti šíření koronaviru navíc psychologové zaznamenávají případy takzvané postcovidové úzkosti. 

Nejprve trocha teorie. Zatímco strach vyvolává konkrétní podnět a odezní, jakmile necítíme nebezpečí, úzkost obvykle máme z potenciálních hrozeb v budoucnu. Úzkost tedy zabraňuje, abychom se dostali do situace, kterou mozek vyhodnotil jako nebezpečnou.

Senzorem strachu v mozku je takzvaná amygdala. „Má široké spoje s mozkovou kůrou, s částí mozku, která se jmenuje limbický systém a je velmi důležitá pro emoce, a je propojená s hypotalamem. Ten je nadřazeným centrem autonomního systému, který ovlivňuje naše fyzické procesy,“ vysvětluje neurolog Martin Sabela z Fakultní nemocnice v Ostravě.

Právě propojení amygdaly s hypotalamem má mimo jiné za důsledek různé projevy strachu na lidském těle. „Vyplaví se adrenalin a vyplaví se stresové hormony z nadledvin. Rozšíří se nám zornice, zrychlí se nám tep, zvedne se nám tlak a jsme připraveni, abychom nebezpečné situaci čelili.“

Čtěte také

Pomoct může kognitivně-behaviorální terapie

V případě patologické úzkosti nervový systém člověka neumí ze zkušenosti správně vyhodnotit, čeho se bát, a čeho ne, takže se celý tento mechanismus spouští ve chvíli, kdy nemá. Tyto paměťové stopy vytváří mimo jiné mozková kůra nebo třeba část mozku zvaná hippocampus. 

Čtěte také

A co se v mozku děje, kdy se člověk snaží strachu nebo úzkosti zbavit? Souvisí to s pojmem plasticita mozku. Čím víc určitá centra dráždíme, tím lépe si vštěpují nové informace.

„Podobným způsobem můžeme plasticitu využít. Například díky kognitivně-behaviorální terapii můžeme pacientovi pomocí postupné expozice nepříjemným stimulům ukázat, že nebezpečí nehrozí,“ popisuje Martin Sabela. Podobně je prý možné postupovat i při takzvané postcovidové úzkosti, kdy lidé mají strach z návratu do normálního života.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související