Já jsem jim do toho hlavně „kafral“, popisuje vznik komiksu Démoni balkánské války spisovatel Dzuro

2. listopad 2022

„Jan Kužník (vedoucí redakce Technet) přišel s nápadem, podle kterého by bylo dobré toto vážné téma zpracovat do formy komiksu. Tak, aby se těžké téma války na Balkáně mohlo přiblížit i mladé generaci, která nemá až takový zájem o ,tlusté‘ knihy,“ popisuje vznik publikace Démoni balkánské války autor předlohy a první český vyšetřovatel Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Vladimir Dzuro.

Autor bestseleru Vyšetřovatel a spoluautor komiksu měl při jeho vzniku spíš roli kritika. „Vlastně jsem jim do toho pořád jen ,kafral‘. Podílel jsem se hlavně na tom, aby to bylo fakticky správně. Protože mi šlo o to, abychom nevytvořili komiks, který pak bude kritizován pro věcné chyby,“ popisuje Dzuro.

Čtěte také

„Takže jsem přidělával práci tím, že jsem stále měl nějaké komentáře: že je uniforma špatná, náklaďák, že musí být špinavý, protože ve válce je špinavé všechno. A chudák kreslíř to musel neustále překreslovat,“ dodává Dzuro.

Kreslíř a výtvarník Jakub Dušek k tomu říká:

„Když jsem si přečetl scénář, tak si člověk představí, jak to tam asi vypadalo – a to i to, co tam napsané není, takže se může fabulovat… No a pak mi přistřihávali křidélka, když jsem to někde přehnal. Když to bylo technicky nebo fakticky špatně,“ dodává.

Celé Hovory – s výtvarníkem a spisovatelem a vyšetřovatelem válečných zločinců – si poslechněte v audiozáznamu, ptá se David Šťáhlavský.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.