iŽurnál o financích a slovíčky s koncovkou net

30. květen 2014
iŽurnál

Občas dostaneme dotaz, jaký že je rozdíl mezi internetem, intranetem a dalšími nety, odpovíme za chvíli. Potom se vrhneme na finanční servery. Přecijen dříve než vánoční dárky nakoupíte na úvěr, měli byste si přečíst, kolik ve skutečnosti zaplatíte.

Doma sedíte u internetu a probíráte poslední zprávy, v práci pracujete v intranetu a se svým kolegou v Norsku se dorozumíváte prostřednictvím extranetu. K tomu všemu vám v kanceláři funguje ethernet. Co všechna ta net-slova znamenají? Na to vám odpoví Petr Paukner ze společnosti Oracle.

Dnešní téma iŽurnálu je opravdu důležité, s penězi přicházíme do styku skoro všichni. Ty servery, které nám radí, jak s penězi zacházet, se dají najít jednoduše. Pokud ekonomice rozumíte, směle vyražte na www.aliaweb.cz. Právě tahle společnost s ekonomickými servery začala a na její úvodní stránce najdete odkazy na jednotlivé weby. Ten nejstarší se jmenuje Akcie.cz. Vznikly v roce 1996 a téma serveru snad ani vysvětlovat nemusím.

Ekonomové už určitě znají web www.patria.cz stejnojmenné analytické společnosti. Dovíte se, co je nového ve světě akcií, cenných papírů, úrokových měr a tak dále. Ale nemusíte se bát, zavedeme vás i na servery, kde vám sice úrokové míry nezamlčí, ale podají to jazykem srozumitelným i pro ekonomicky negramotné. Takový je třeba web Aliawebu www.fin.cz. Anebo www.penize.cz. Jeho šéfredaktor Tomáš Skřivánek doufá, že na Penězích najdete všechno, co potřebujete.

Na Penězích je relativně jednoduché se orientovat - prostě si vyberete životní situaci, ve které se nacházíte. Například v sekci Život najdete oddíly majetek, život, dítě. Počítají totiž s tím, že sami těžko víte, zda potřebujete termínovaný vklad nebo kreditní kartu. A jak to všechno začalo?

Nejenom ale fyzické osoby potřebují rady, jak naložit se svými penězi. Firmy jsou na tom podobně, hlavně úvěry jim mohou dělat problémy, jenže velké firmy mají celé oddělení na řešení takovýchle problémů - v případě malého sróčka s počtem zaměstannců dva se firma obyvke spoléhá na selský rozum a rady bank. Peníze.cz tenhle fakt vytušily a zavedly novou rubriku.

Dnes se o finance zajímá víc lidí, než jen majitelé cenných papírů. Spousta lidí chce znát informace o stavebním spoření, hypotékách, běžných účtech a k číslům potřebují pokud možno jasný komentář. Proto vznikají servery ještě jednodušší jako Měšec nebo Fincentrum.cz.

Měšec má jednu unikátní rubriku - Zlámanou grešli. Tu uděluje podnikům, které poškodily svého klienta a ač za to ze zákona trestány být nemohou, alespoň se někdo to trápení dozví a třeba si své další transakce s touto firmou rozmyslí. Funguje to tak, že čtenář napíše stížnost, redakce požádá instituci o vyjádření a na zákaldě těchto dvou názorů redakce udělí nebo neudělí zlámanou grešli. A pročítání rubrikou je opravdu zábavné.

Na Penězích vytvořili rubriku s podobným názvem a mohli byste nabýt dojmu, že jde o to samé, ale ...

A ještě jednu zajímavou věc na Penězích mají. Pokud byste někomu chtěli udělat radost a poslat mu pár peněz, zkuste na penězích kliknout na Informace a Pošli peníze, tam se vám rozbalí bankovky celého světa a samozřejmě i ty české a můžete je známému poslat e-mailem. Hlavně aby někoho nenapadlo takhle posílat výplaty.

Dnešní tip na web je skoro vánoční - jedna firma pořádá soutěž o nejlepší internetové stránky na téma Vánoce 2002. Soutěž je určena především studentům středních škol, ale zúčastnit se může každý, kdo umí jakkoliv vytvořit internetové stránky. První dvě ceny jsou víkendový pobyt v rekreačním středisku. Podrobnosti najdete na adrese www.iostrava.cz/soutez .

Tak už jdeme do finále, a proto výsledky minulé soutěže: Karta jménem Jolly Joker je česky žolík a knížky o připojení k internetu od nakladatelství knihy.idnes.cz v poště objeví Petr Kubát z obce Dolní Kounice a Lenka Vaverková z Třebíče.

Tentokrát hrajeme o knížku a předplatné časopisu Computer nebo Osobní finance od nakladatelství Computer Press. Stačí, když napíšete, jakou měnu používají v Moldávii. Odpovědi můžete posílat na e-mailovou adresu pořadu izurnal@rozhlas.cz.

Příští téma: bulváru na internetu

autor: ark
Spustit audio

Více z pořadu