Izraelci vyvinuli protivzdušnou obranu na doma. Komáry bude sestřelovat laser

16. červen 2019

Izrael bojuje proti raketám palestinského teroristického hnutí Hamás pomocí „lapače střel“ z názvem Železná klenba. A jedna začínající soukromá společnost teď vymyslela podobnou Železnou klenbu proti komárům, uvádí server izraelského deníku Jediot achronot.

Firma Bzigo vyvinula přístroj, který lokalizuje komára v místnosti a namíří na něj laserový paprsek. Pak vyšle zprávu do mobilní aplikace, a umožní tak příjemci hmyz zabít.

Společnost přístroj vyvíjela tři roky. Vypadá jako krabička velikosti smartphonu, která se dá zapojit do zdi. Současný model umí komára jen odhalit, ale technici pracují i na vylepšené verzi, která dokáže komára sama zlikvidovat, říká ředitel Bziga Nadav Benedek.

„Zabít komára je snadné, ale horší je ho v místnosti lokalizovat,“ píše Bzigo na své webové stránce. „Komár se umí skrýt před lidským zrakem a napadne nás, aniž si ho všimneme. Jakmile však víte, že je v pokoji a kde přesně se nachází, je jednoduché ho zlikvidovat,“ poznamenává firma.

Technologie vychází z algoritmu, který detekuje pohyb komára pomocí širokoúhlé kamery s vysokým rozlišením, jež neustále sleduje zdi a strop místnosti. Když hmyz najde, vyšle prostřednictvím svého wi-fi připojení zprávu do smartphonu uživatele. Přístroj ale může fungovat, i když zrovna není připojený k internetu.

Pro domácnosti i pro firmy

S vynálezem přišel Saar Wilf, který už investoval do sedmnácti různých podniků, z nichž některé prodal za desítky milionů dolarů. Nadav Benedek zase dříve pracoval jako inženýr u firmy Sun Systems a v dalších technologických společnostech. Oba muži jsou zároveň bývalými příslušníky elitní zpravodajské Jednotky 8200 izraelské armády.

Přístroj už absolvoval stovky testů s živými komáry. Když se obou podnikatelů novináři zeptali, proč se zaměřili zrovna na komáry, když je na světě tolik naléhavějších problémů, Wilf odpověděl: „Každý, kdo má technické sklony, v určitém období života zatoužil najít technologické řešení tohoto otravného problému. My jsme jen byli vytrvalí.“

Benedek zase vzpomíná, jak vyrůstal ve městě Pardes Hana ve středním Izraeli a všude doma měli sítě, ale jeho otec přesto každý večer před spaním deset minut prohledával ložnici a zabíjel komáry.

Přístroj firmy Bzigo neškodí dětem ani potravinám a dá se používat i v nemocnicích. Původně vznikl pro domácnosti, ale podnik chce vyrobit i model k průmyslovému využití, který by zabíjel hmyz na farmách nebo ve sklenících.

Současná verze má přijít na trh v roce 2021 a bude stát 170 dolarů. Kdo si ho však za pouhých devět dolarů rezervuje už teď, dostane třicetidolarovou slevu, uzavírá server Jediot achronot.

Spustit audio

Související