Izrael zasáhla druhá vlna koronaviru. Vynucovat dodržování pravidel je tam těžké, tvrdí Tomáš Pojar

Na jaře se Izrael úspěšně vypořádával s pandemií, nyní zažívá novou vlnu nákazy. Jen za poslední týden onemocnělo koronavirem 12 tisíc Izraelců. Podcenil premiér Netanjahu nebezpečí virové infekce? 

V dubnu podle průzkumů dosahovala popularita premiéra Netanjahua k 60 procentům, aktuálně je pod 30 procenty. V ulicích se proti němu bouří demonstranti. 

Čtěte také

A právě rozšíření covidu-19 v tom podle bývalého velvyslance v Izraeli, diplomata a bezpečnostního experta Tomáše Pojara může hrát významnou roli. „Částečně je to i ekonomickými obtížemi a 20procentní nezaměstnaností, která vznikla v důsledku uzavření ekonomiky. Částečně ale také v důsledku soudních řízení s prezidentem Netajahuem,“ vysvětluje.

Únava z restrikcí

Ke zhoršení epidemiologické situace v Izraeli došlo poté, co vláda uvolnila většinu restrikcí z první vlny. „Izraelská vláda byla první, která udělala výrazné restrikce, pak se situace začala uvolňovat a lidé již byli unavení. Po uvolnění se nákaza vrátila,“ popisuje Tomáš Pojar.

V poslední době se podle něj růst počtu nakažených stabilizoval mezi 1500 a 2000 denně. „Několik set lidí je v nemocnici, asi sto lidí na ventilacích, mrtvých je 500. Země ale nějakým způsobem funguje.“

Podcenili izraelští politici druhou vlnu? A co všechno jim vytýkají demonstranti protestující v ulicích izraelských měst? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Pojarem.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio

Související