Izrael nechce vydat šéfa pracovního tábora

7. září 2005

Izraelský soud odmítl vydat polským úřadům Salomona Morela, bývalého velitele pracovního tábora ve slezských Świetochlowicích. Během roku 1945, kdy tábor existoval, v něm zahynulo asi 1500 převážně polských a německých vězňů.

Zprávu o zamítavém stanovisku Izraele nedávno oznámil polský ministr spravedlnosti Andrzej Kalwas. Podle polské tiskové agentury (PAP) byla žádost polské strany důkladně zdokumentována úřadem pro vyšetřování zločinů páchaných za druhé světové války proti polským občanům.

Polsko žádalo o vydání Salomona Morela v roce 1998, ale Izrael tehdy na polskou žádost oficiálně nereagoval. Varšava proto o vydání žádala znovu loni. Morel, jemuž je nyní 87 let, před stíháním uprchl do Izraele v roce 1992. Polské úřady jej viní ze zločinů proti lidskosti. S takovou právní kvalifikací, podle agentury PAP, izraelská justice nesouhlasí. Slezský tábor nucených prací ve Świetochlowicích, v němž Morel působil, byl zpočátku řízen sovětskou tajnou policií NKVD a později jeho správu převzala polská tajná policie (UB).

Celkem zde bylo zadržováno okolo šesti tisíc německých civilistů, Poláků německého původu a dalších občanů jiných států včetně Československa. Salomon Morel se podle polských vyšetřovatelů osobně podílel na bití a fyzickém i psychickém mučení vězňů. Mnozí na následky fyzického týrání zemřeli.

autor: Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.