Izrael má proočkováno už přes 10 procent populace, píše Jerusalem Post

4. leden 2021

Od schválení prvních vakcín proti covidu-19 se stal Izrael vzorem pro to, jak přistoupit k očkovací kampani. Proočkovat už se tam podařilo víc než 10 procent populace.

Podle deníku Jerusalem Post je to jeden z důvodů, proč se do země vrací tisíce Izraelců a o stěhování uvažují také mnozí američtí Židé.

Čtěte také

Přestože ani Izraeli se nevyhnuly problémy při zvládání pandemie, úmrtnost na covid-19 tam není tak vysoká jako v dalších státech, ve kterých jeho občané ve velkém počtu žijí. Jerusalem Post uvádí jako příklad Spojené státy americké, kde na milion obyvatel připadá přes tisíc úmrtí. V Izraeli je to „jen“ 370 mrtvých na milion obyvatel.

Izraelští občané v zahraničí i američtí Židé teď často vidí, že jejich přátelé a známí už vakcínu dostali, nebo je očkování čeká v horizontu několika dnů či týdnů. Jerusalem Post cituje mimo jiné izraelskou spisovatelku, která žije ve Spojených státech Manhattanite Dickerovou. Řekla, že přes veškerou snahu objednat se na očkování nemá tušení, kdy se jí podaří dostat k vakcíně.

Trump žádal o 11 tisíc hlasů v Georgii

The Washington Post získal záznam hovoru, ve kterém se americký prezident Donald Trump snaží dotlačit státního tajemníka státu Georgia Brada Raffenspergera k tomu, aby změnil výsledek prezidentských voleb v svém státě.

Čtěte také

„Jen chci, aby se našlo 11 780 hlasů,“ cituje americký deník Trumpa, který se svého spolustraníka snažil přesvědčit nejen prosbami a lichotkami, ale podle nahrávky také výhrůžkami.

Raffensperger se ale nedal a prezidentovi zdvořile odpověděl, že jeho přesvědčení o tom, kdo vyhrál volby, vychází z chybných údajů. Washington Post připomíná, že Trump je přesvědčený o tom, že v Georgii jednoznačně vyhrál nad demokratem Joem Bidenem.

Podle deníku záznam ukazuje, jak je dosluhující šéf Bílého domu ze své volební prohry zoufalý. Odmítá přijmout fakta a pořád ještě věří, že dokáže volební výsledek zvrátit. Biden má přitom složit přísahu už 20. ledna, uzavírá Washington Post.

Chorvatsko: Víc než 120 zemětřesení

V uplynulých třech dnech chorvatští seismologové zaznamenali víc než 120 slabších zemětřesení v okolí měst Sisak a Záhřeb. Píše o tom web HRT. 

Čtěte také

Nejsilnější včerejší otřesy se pohybovaly lehce pod třemi stupni Richterovy škály. Chorvaté stále odklízejí škody po ničivém zemětřesení z minulého týdne, při kterém přišlo o život sedmi lidí. Úřady aktuálně evidují na 13 tisíc poškozených budov a očekávají, že číslo ještě poroste.

Řada objektů je příliš narušená a bude se muset zbourat, píše HRT. Do Chorvatska mezitím proudí humanitární pomoc z řady zemí a tamní vláda se snaží o co nejrychlejší obnovení infrastruktury. Z obavy před dalšími otřesy spí řada obyvatel zasažených lokalit v autech. Pomoc a dočasné ubytování lidem, kteří přišli o střechu nad hlavou, nabízejí i mnozí spoluobčané napříč zemí. Kromě oficiálních kanálů k tomu hojně využívají i sociální sítě.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu přehledu tisku, který připravila Tea Veseláková.

Spustit audio

Související