Izrael a Palestinci obnovili mírová jednání

26. září 2000

Předseda izraelské vlády Ehud Barak a vůdce Palestinců Jásir Arafat se v pondělí poprvé po dvou měsících znovu osobně sešli - tentokrát v soukromí izraelského premiéra - aby pokračovali v nedokončeném mírovém vyjednávání.

Jak známo, během jejich zdlouhavého a velmi náročného červencového rokování v Camp Davidu, které zprostředkoval americký prezident Bill Clinton, bylo dosaženo značného pokroku v celé řadě sporných záležitostí, i když upřímná snaha o dosažení definitivní mírové dohody mezi Izraelem a Palestinci nakonec ztroskotala kvůli neschopnosti nalézt kompromis v otázce budoucnosti Jeruzaléma, na nějž si - jako na své hlavní město - činí nárok obě strany.

Ehud Barak a Jásir Arafat spolu v pondělí večer hovořili tři hodiny v Barakově domě ve městě Kočav Jair, ve středním Izraeli a podle vyjádření Barakova mluvčího proběhla jejich schůzka ve velmi dobré atmosféře a pozitivní náladě. Mluvčí však dodal, že o sporných záležitostech se hovořilo jen zcela obecně, aniž by se představitelé obou stran snažili projednávat konkrétní podrobnosti.

To budou mít zřejmě za úkol teprve delegace vyjednávačů, které Ehud Barak a Jásir Arafat vyslali v úterý do Washingtonu, aby využili nabízenou pomoc Spojených států při zprostředkování dalších mírových rozhovorů.

Palestinskou delegaci vede zkušený vyjednavač Saeb Erekat a izraelskou úřadující ministr zahraničí Šlomo Ben-Ami. Obě delegace budou podle sdělení amerického ministerstva zahraničí nejprve jednat separátně s americkými činiteli a teprve později, dojde-li k nějakému pokroku v tomto jednání, by se mohla uskutečnit přímá schůzka zástupců obou stran.

K žádnému pokroku však ještě nedošlo a zřejmě ani v nejbližší době nedojde, přes dobrou vůli a nepochybnou snahu obou stran. Představitelé Palestinců a Izraele dali zatím jen najevo, že jsou připraveni začít znovu vyjednávat. Během své pondělní schůzky prý Jásir Arafat a Ehud Barak také společně hovořili telefonicky s americkým prezidentem Billem Clintonem a slíbili, že k dosažení mírové dohody využijí všech svých možností.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.