Ivo Mathé: Některé kritické pohledy mi připadají až směšné

7. březen 2016

Nejlepším českým filmem loňského roku jsou Kobry a užovky. Získaly 6 sošek Českých lvů, včetně ocenění za nejlepší snímek roku 2015.

Výroční ceny České filmové a televizní akademie byly v sobotu uděleny v pražském Rudolfinu. Akademici nově ocenili také televizní tvorbu. O skleněné sošky soutěžilo celkem 42 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů uvedených do distribuce v loňském roce.

Do studia Českého rozhlasu Plus přišel nejen o Českých lvech hovořit prezident České filmové a televizní akademie Ivo Mathé. Podle jeho názoru je styl a směr, kterým se Čeští lvi ubírají, nastaven správně.

Kritika kritiků

Někteří kritici se s ním však v tomto pohledu úplně neshodují. Jako příklad ve vysílání posloužil komentář Martina Svobody, který přivedl Iva Mathé ke kritice kritiků.

„Já jsem taky četl několik kritik, ale já se teď nechci pouštět do souboje s recenzenty, kritiky, začínajícími kritiky, vlastně i studenty,“ říká Mathé a dodává, že jediné, čím se někteří mohou prokázat, je dlouhodobý zájem o audiovizi. Ceny české filmové kritiky ale jako konkurenci nevnímá.

Dalším probíraným tématem byla důležitost Českých lvů jako ocenění. Mathé nesouhlasí s tvrzením, že by toto ocenění nic neznamenalo. „Ocenění Českých lev funguje a všichni se tím chlubí, jako samozřejmě i oceněním na každém dalším festivalu. To je pro historii i budoucnost toho díla nesmírně důležité. Všude to funguje.“

Vznikne nový kult?

Podle Iva Mathé se v současné době v Čechách točí i kvalitní a dobré filmy, potřebují ale čas, který rozhodne, jestli se stanou kultem. „Kultovním se film nestává premiérou, anebo s ročním odstupem, to prostě zjistíme až poté.“

Na to, jestli se nějaký český film z poslední doby stane kultem, si tak budeme muset počkat. Mathé možné kandidáty na kultovní filmy v české tvorbě vidí a o budoucnost české kinematografie se neobává.

Film kterého českého režiséra by se podle Iva Mathé mohl stát kultem? A co je podle něho největší slabinou české kinematografie? To si poslechněte v záznamu rozhovoru.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio