Ivanka Devátá stále píše. „Myslím, že proto mě tady Pánbůh nechává přesčas“

6. prosinec 2019

Ivanka Devátá se stala v Městském centru komplexní péče v Benátkách nad Jizerou Ježíškovým vnoučetem. „Když už jím jsem, tak bych měla přinášet radost,“ přiznala.

Radost a dobrou náladu přináší nejen ona sama na častých besedách se čtenáři, ale i její knihy, které budou opět ležet pod mnoha vánočními stromečky. „Někdy si myslím, že proto mě tady Pánbůh nechává takhle přesčas,“ prohlašuje.

Jak hledá témata?

Přiznává ale, že už se jí hůř hledají témata. „Teď po mě ale nakladatelka chtěla kuchařku a já řekla, že nikdy, protože to není žádná literatura,“ prohlásila spisovatelka v Blízkých setkáních s Alešem Cibulkou, který je letos ambasadorem projektu Ježíškova vnoučata.

Ivanka Devátá v Městském centru komplexní péče v Benátkách nad Jizerou

Džungle v kuchyni

Kniha ale nakonec přece jen vznikla. „Přičinil se o to můj syn, který mi poradil, abych napsala něco o jídle. O tom, co jsme měli rádi, co jsem kdy zkazila…“. Jmenuje se Džungle v kuchyni a jsou v ní dokonce i recepty. „Teď bych chtěla napsat další knihu, ale nevím kdy,“ povzdechla si spisovatelka.

Jak vypadají její Vánoce? Uklízí? Co je recept s názvem Leštěnka? Jak slaví Nový rok? Jakou je babičkou? Co dělá ve volném čase?

autoři: Aleš Cibulka , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.