Ivan Wernisch: Pernambuco a další texty

20. leden 2019

Autor je držitelem Ceny Franze Kafky i Státní ceny za literaturu, jeho texty zhudebňovala skupina The Plastic People of the Universe. Z nové sbírky Pernambuco a dalších knih texty vybral a interpretuje Arnošt Goldflam, který je celoživotním obdivovatelem Wernischovy tvorby, jež mu svou poetikou konvenuje. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Ivan Wernisch je jedním z nejoriginálnějších českých básníků, ale i překladatelů a editorů. Narodil se v roce 1942 v Praze, maturoval v roce 1959 na keramické průmyslové škole v Karlových Varech. V té době začal publikovat básně v časopisech Host do domu a Tvář. Po roce 1968 však jeho texty mohly vycházet už jen samizdatem nebo v exilu. Jeho texty hrála skupina The Plastic People of the Universe, pro kterou je zhudebnil Mejla Hlavsa.

Ivan Wernisch je držitelem Ceny Franze Kafky i Státní ceny za literaturu, kterou obdržel v roce 2012 za celoživotní dílo.

Kromě vlastní tvorby však Wernisch edičně připravil šest básnických antologií a překládal německou, vlámskou a ruskou poezii.

Arnošt Goldflam

Režisér, dramatik, spisovatel a herec Arnošt Goldflam je celoživotním obdivovatelem Wernischovy tvorby, jež mu svou poetikou konvenuje. Mezi svými oblíbenými básníky uvedl Goldflam Wernische i v několika rozhlasových pořadech a také se opakovaně stal interpretem Wernischových textů.

Pro pořad z cyklu Souzvuk nyní Arnošt Goldflam připravil pásmo, které prezentuje Ivana Wernische jeho očima. A nejen očima. Goldflam totiž většinu textů také sám interpretuje. Několik krátkých próz a básní přečte herečka brněnského HaDivadla Marie Ludvíková. Texty jsou vybrány z celku Wernischovy tvorby, začleněny byly i básně z nové sbírky nazvané Pernambuco.

Pořad vznikl v brněnském studiu Českého rozhlasu v dramaturgii Aleny Blažejovské a režii Lukáše Kopeckého.

Spustit audio