Ivan Štern: Získej práci, dostaneš trvalý pobyt. Německo uprchlíkům nabízí rok příležitostí

13. červenec 2022

Spolková vláda schválila návrh zákona, který zjednoduší proces přijímání přistěhovalců a uprchlíků. Každý z nově příchozích bude mít nárok na tak zvaný „rok příležitostí“. Za pomoci úřadů se pokusí vlastním úsilím najít si trvalé zaměstnání a usídlit se tak, aby nebyl úřadům na obtíž. Splní-li tuto podmínku do jednoho roku, automaticky získá trvalé povolení k pobytu.

Nepochybně bezprostředním podnětem pro návrh byl nápor uprchlíků z Ukrajiny. U nich ještě dlouho nebude jasné, dokdy budou závislí na německé pohostinnosti.

Čtěte také

Být za takových okolností motivován k získání možnosti trvalého pobytu, o nějž se člověk zaslouží vlastním přičiněním a vyhne se tak závislosti na úřadech, někdy až ponižující, se stane nepochybně neodolatelným lákadlem i pro ty, kteří jsou držiteli z důvodů politických, války na Ukrajině, dočasného asylu.

Vláda se návrhem zákona zcela jistě připravuje i na uprchlické vlny, které se dříve nebo později zvednou na strategickém jihu. Změny klimatu tamější obyvatelé pociťují již v míře nebývalé.

K tomu přistupuje i reálná hrozba hladomoru. Vyvolávají ji Rusové zadržujíce svévolně vývoz obilí z Ukrajiny. O tom, že nejde o výmysl, svědčí i fakt, že na zasedání ministrů zahraničí G20 v Indonésii byl právě z těchto důvodů vypískán a k předčasnému odjezdu donucen ruský ministr zahraničí Lavrov.

Uprchlické vlny, které začnou opět zavalovat Evropu, nebudou nutně mít politický podtext, ale podtext ekonomický, vyvolaný krajní nouzí, lidi ohrožující přímo na životě. Není nepravděpodobné, že o to Rusům jde.

Rusům sklapne

Není ani od věci, že se vláda takto předem vyvaruje jalové diskusi o přijatelnosti či nepřijatelnosti ekonomické migrace. Bude mít po ruce nástroj, jímž přistěhovalci nabídne alternativu k úmornému jednání a vyčkávání, jak rozhodnou úřady. Zabije tak dvě mouchy jednou ranou. Přistěhovalec dostane šanci se osvědčit a vláda vypálí rybník nesnášenlivým xenofobům a šovénům.

Hodnotu poslání nově tvořeného nástroje nesnižuje ani v podtextu skrývající se racionální úvaha, že si díky němu Německo odpomůže od chronického nedostatku určitých profesí na pracovním trhu.

Ivan Štern

Bezpochyby opodstatněný poukaz škarohlídů, že rozevře prostor pro migraci ilegální, se stane jen malou cenou za to, že Němci rozšíří své možnosti, jak účinně vstřebat přistěhovalectví, jež je jim údělem. A Rusům, alespoň v jejich případě, sklapne.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Související