Ivan Štern: Zcela překvapivý průzkum ve prospěch Kaczyńského volby

19. prosinec 2017

Polsko před několika dny zažilo mírný šok. Byly zveřejněny výsledky průzkumu volebních preferencí. Vládnoucí strana Jaroslawa Kaczyńského dosáhla snových 50 procent.

Průzkum se odehrával už po změně na postu předsedy vlády, kdy Beata Szydlová byla donucena k rezignaci, mezi Poláky i mezi poslanci za Právo a spravedlnost nanejvýš oblíbená, a nahrazena Mateuszem Morawieckim. Jeho naopak předcházela pověst chladného technokrata.

Obecně se proto mělo za to, soudě i podle rozpačité reakce poslaneckého klubu vládnoucí strany, že volbu Jaroslawa Kaczyńského se stejnými rozpaky přijme i polská veřejnost. Z logiky věci a podle učebnic politologie pak plynulo, že se Kaczyńského krok s Morawieckim musí negativně odrazit ve volebních preferencích. Nestalo se.

Komentátor polské verze týdeníku Newsweek Marcin Marczan o novém polském premiérovi napsal, že se kmenovým voličům Jaroslawa Kaczyńského musí jevit jako „marťan“. Navykli si, že se kolem šéfa strany zjevovali výlučně tak zvaní obyčejní lidé, lidé tak řečeno odvedle, ze sousedství. Takovou byla ostatně i dosavadní premiérka.

Náhle přijde někdo, kdo jinak vypadá a zcela jinak mluví. Bývalý bankéř, co si v médiích vysloužil přezdívku „bankster“. Měl údajně lidem vnucovat úvěry zásadně ve švýcarských francích, a ne v domácí měně, a vydělávat tak na kurzových rozdílech mezi frankem a neduživým zlotým. V roli bankéře se choval proto jako gangster, tedy bankster.

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Udržení moci a prosperující Polsko

Je to nespravedlivé hodnocení. Řada obecně nezmiňovaných skutečností o novém polském premiérovi vypráví naprosto jiný příběh. Jako 19letý student byl brutálně vyslýchán polskou STB. Zlomit se ho ale estébákům nepodařilo. Naopak se ještě více zatvrdil.

V době popřevratové, kdy pracoval jako ředitel Velkopolské úvěrové banky, patřil mezi polskými bankéři prokazatelně k bílým vranám. Podporoval řadu neziskových projektů, charitativně nebo edukativně orientovaných. Když nepochodil u akcionářů, neváhal a sáhnul do vlastní kapsy.

Jaroslawa Kaczyńského očaroval ekonomickým rozhledem. Notovali si v myšlence zavedení státního kapitalismu. Vrásky na čele jim dělala hospodářská budoucnost Polska.

Žírná léta, která Polsko prožívá, nepochybně dříve nebo později, jak už to v kapitalismu chodívá, vystřídají léta nežírná.

Logo

A nastanou-li, v čele vlády, a možná i v čele strany, musí být člověk, který bude na výši doby. Jím Morawiecki podle Kaczyńského je. Proto tato jeho volba.

Kaczyńskému zřejmě nejde jen o udržení moci, ale i o prosperující Polsko. O tom ale bude muset přesvědčit i své straníky.

Voliče, jak ukazuje zmíněný průzkum, na své straně možná už má.

autor: ern
Spustit audio