Ivan Štern: Vyloučit, anebo nevyloučit. To není, oč tu běží

26. únor 2019

Předseda evropské komise Juncker požaduje vyloučení Orbánovy Fidesz z Evropské lidové strany.

Pana předsedu rozlítily provokativní maďarské plakáty a bannery na internetu. Líčí jeho a přítele Sorose jako příznivce terorismu. Poukazují na jejich vstřícnost vůči utečencům z Blízkého a Středního Východu.

V Maďarsku probíhá refeudalizace, Orbánovo vládnutí připomíná tyranii, píše slovenský exvelvyslanec

Maďarský premiér Viktor Orbán

V Maďarsku se dějí zajímavé věci. Vláda premiéra Viktora Orbána vynakládá velké úsilí, aby tamní poměry vrátila do stavu před velkou apokalypsou, jež postihla horthyovské Maďarsko koncem druhé světové války, tvrdí ve slovenském deníku Pravda bývalý slovenský velvyslanec v Maďarsku Štefan Markuš.

Naskýtá se otázka, zda právě předseda Evropské komise, ač původem křesťanský demokrat, může vyvíjet podobnou stranickou iniciativu. V duchu dosud zastávané funkce má přece působit nadstranicky, ať si Maďaři na plakátech píší cokoli. S výjimkou propagandy, jdoucí přímo proti evropské chartě. Samozřejmě. To ale nejspíš tento případ není.

Snaha vyloučit Fidesz z Evropské lidové strany má už svou tradici. Politika, již tato strana praktikuje a již zaštiťuje ministerský předseda Orbán, v zásadě jde proti duchu politiky evropských křesťanských demokratů.

Ta se opírá nejen o základní hodnoty, ukotvené v křesťanství, ale i o pojetí liberální demokracie, stojícím na zásadách sociálně tržního hospodářství. Do sebe uzavřená, v zásadě protidemokratická a xenofobní maďarská politika tomu opravdu neodpovídá.

Voliči nemají rádi náhlé změny

Dosud převažovalo úsilí frakci v evropském parlamentu vnitřními rozpory neoslabovat. Toho názoru byli hlavně němečtí křesťanští demokraté a křesťanští sociálové.

Orbán si bere příklad z Putina, Maďarsko sklouzává k hybridnímu režimu, tvrdí Palata

Maďarský premiér Viktor Orbán při středečním hlasování v parlamentu

V Maďarsku neutichají protesty proti vládě Viktora Orbána, které minulou neděli skončily konflikty s policií a neúspěšným pokusem opozičních poslanců proniknout do vysílání veřejnoprávní televize. Je skutečně v ohrožení právní stát a svoboda médií, jak tvrdí opozice?

Viktor Orbán navíc oporu nacházel v Angele Merkelové. Dodnes ho s ní pojí přátelské vztahy. Nenarušil je ani Orbánův nevděk, když mu v roce 2015 Merkelová vytrhla politický trn z paty a umožnila utečencům beznadějně se kupícím v Budapešti doputovat až do země zaslíbené.

Podobné zastání nacházel Orbán i mezi bavorskými křesťanskými sociály v době Horsta Seehofera a jeho protiutečenecké vzpoury vůči Angele Merkelové. Pro bavorské křesťanské sociály tehdy představoval ikonu té pravé migrační politiky. 

Doba se posunula. Křesťanští demokraté i křesťanští sociálové mají nová vedení. Orbán pro Krampovou-Karrenbauerovou a Södera, nové předsedy obou stran, se stal jen jedním z řady. Svého dosáhli: Merkelová je pryč. A na bavorských hranicích Německo přitvrdí.

Pravděpodobnost, že obě německé křesťanské strany zaujmou tvrdší postoj vůči maďarské Fidesz, je tak podle posledních prohlášení vedení obou stran více než pravděpodobný.

Ivan Štern

Nyní vedená debata již neklade důraz tolik na to, zda vyloučit, či nevyloučit. Spíš do jaké míry by vyloučení Orbánovy strany evropské lidovce oslabilo před nadcházejícími volbami. Voliči nemají rádi náhlé změny. A pokud přece: pak jedině v případě, že se jim dostane náležitého času je vstřebat.

Tento případ to ale rozhodně není. 

autor: Ivan Štern
Spustit audio