Ivan Štern: Tragická nehoda polského prezidenta a Donald Tusk

10. srpen 2017

Vlastně je to lidsky pochopitelné, že se Jaroslaw Kaczyński nesmířil s tím, že jeho bratr Lech, polský prezident zahynul nešťastnou náhodou, banálně, díky momentálnímu selhání člověka anebo stroje, když se s celou delegací čítající na palubě vládního letadla 95 vysoce postavených Poláků, zřítil do lesa poblíž Smolenska, na cestě do Katyně uctít památku polských důstojníků, v roce 1940 sovětským režimem zavražděných.

Nehoda nota bene na cestě do Katyně přece nemohla být banální nehodou. Šlo o Katyň, krystalickou esenci zločinných zvěrstev komunismu tak, jak ji, a ne neprávem, vnímal nejen tragicky zahynulý Lech Kaczyński, ale i jeho bratr Jaroslaw.

To, že se tehdy vláda Občanské platformy, vedená Donaldem Tuskem spokojila s vysvětlením nehody jednoduše jako nehody, způsobené špatným počasím v okolí Smolenska a celou tragickou záležitost takto uzavřela, neskousl Jaroslaw, osiřelé dvojče a s ním celá jeho strana Právo a spravedlnost, nacházející se tehdy v opozici.

Zacílení cesty vládního letadla, nakonec zřítivšího se, jednoznačně podle Jaroslawa Kaczyńského svědčí o tom, že se za tragédií skrývá něco hlubšího. Temný záměr spřáhnout se s Rusy, ne-li s nimi se spiknout. Tak, sotva strana Právo a spravedlnost drtivě vyhrála poslední volby a ujala se vlády, obnovila vyšetřování smolenské tragédie.

Prezident nebyl v rakvi sám

I když sám Jaroslaw Kaczyński, předseda vládnoucí strany, jinak ale, jak zdůrazňuje, prostý poslanec, není natolik naivní, aby si myslel, že se díky obnovenému vyšetřování polským úřadům podaří někoho chytnout přímo za ruku a dokázat, že to byl on, nejlépe tehdejší ministerský předseda, dnes nominální hlava Evropské unie Donald Tusk, kdo záměrně strhl let letadla natolik, že se rozbilo na tisíce kousků o vzrostlé stromy smolenského lesa.

Obnovené vyšetřování začalo exhumací ostatků nešťastných obětí tragédie. Na nic, co by nasvědčovalo a potvrzovalo teorii o spiknutí, se nepřišlo. Odhalilo však chaos v ukládání ostatků do rakví.

Prezident Lech Kaczyński s manželkou Marií

Ve snaze tento nepořádek ututlat měla vláda údajně zakázat je před pohřbem příbuzným otevřít, aby se naposledy alespoň pohledem se svými blízkými rozloučili. Tusk to odmítá jako naprostou smyšlenku. Nepopře však, že ostatky byly do rakví poskládány halabala. Dokonce sám nebohý prezident, jak ukázaly testy DNA, měl v rakvi podnájemníka. Vrcholem byla ale rakev, již pod jedním jménem společně sdílelo osm rozdílných lidských ostatků.

Tusk u výslechu

Kdybych byl podobně jako bratr prezidenta Jaroslaw maličko paranoidní, rovněž bych si možná myslel, že zjištěné skutečnosti svědčí o tom, že Tuskova vláda tlačila na to, aby pitvy, poskládání ostatků do rakví a následné jejich pohřbení měla co nejrychleji za sebou, ber kde ber. Měla co skrývat. Nejsem však paranoidní, mám za to, že tu hlavní roli sehrál polský „balagan“ aneb, jak se správně česky říká, die typische polnische Schlamperei.

Jaroslaw Kaczyńský pro katolické Radio Maryja uvedl, že prokuratura Donalda Tuska hodlá vyslechnout. A že je to dobře. Tusk vzdor jeho vysokému postavení v Evropě je polský občan jako kterýkoli jiný. A jako kterýkoli jiný Polák, provedl-li cos, bude se zodpovídat. Pak temně dodal, že se má věru čeho obávat.

Výslech Tuskův na prokuratuře trval osm hodin. Co si celou tu dobu pánové povídali, je zahaleno tajemstvím a zahaleno bude, dokud, jak to u obdobných věcí bývá, celá záležitost nevyšumí do ztracena.

autor: ern
Spustit audio