Ivan Štern: Rasismus a xenofobie mezi německými policisty

27. říjen 2020

Spolkový ministr vnitra Horst Seehofer po mnohatýdenním zarputilém odmítání se nakonec uvolil, že nechá zpracovat studii všedního dne německých policistů s cílem nalézt základní příčiny toho, proč někteří z nich podléhají a dál šíří nálady rasismu a xenofobie.

Studii dosud zavrhoval proto, že podle něho více než 99 procent všech policistek a policistů pevně stojí na půdě ústavy, a proto, že se jedná o ojedinělá vychýlení, s nimiž jako takovými má být i zacházeno.

Čtěte také

Ke změně postoje ho nepřinutilo jen naléhání koaličních sociálních demokratů a systematické a dobře argumentované mediální referování, ale i skutečnost, že se policejní rasistické projevy na sociálních a mobilních sítích prokazatelně neomezily jen na Severní Porýní-Vestfálsko, tady se jen poprvé vše provalilo, ale i na další země Spolkové republiky včetně samotného Berlína.

Sotva bylo pro rasismus ze služby v Düsseldorfu propuštěno na 30 policejních důstojníků, musel berlínský státní zástupce zahájit trestní stíhání proti sedmi studentům policejní akademie.

Základní námitka vůči Seehoferovu zdráhání zadat příslušnou studii, zaměřenou na rasistické tendence uvnitř německé policie, již osobně sdílím, se opírá o přesvědčení: má-li mít policie ve věcech veřejného, ale i soukromého života absolutní monopol na užití násilí, pak na ni musí být stoprocentní spoleh a nesmí vzbuzovat sebemenší pochybnost. V opačném případě, i když by mělo jít údajně jen o drobná vychýlení, ztrácí na autoritě a zpochybňuje své jinak obecně přijímané společenské postavení.

Výraz bezmoci?

S problémem rasismu si policie samozřejmě musí poradit sama, i kdyby se policejním akademiím měly zavařit mozkové závity, jak píše berlínský Tagesspiegel. Nicméně sotva bude s to s problémem naložit, nezíská-li rozbor toho, proč k takovým výstřelkům dochází a proč se někteří kolegové dostávají mimo rámec ústavy píšíce na sociální sítě, že muslimové dosahují nanejvýš kultury primátů a migranti že jsou samí znásilňovatelé a vrazi. K čemuž jim nadto mnohdy jinak nezúčastnění kolegové přitakávají.

Dobrá zpráva je, že se Seehofer umoudřil a že na studii jeho úřad začne pracovat.

Ivan Štern

Jen kdybych si nemusel připomínat, že už třináct let se skrývá před islámskými fanatiky švédský grafik Lars Vilks jen proto, že Mohameda zpodobnil jako psa, utahuje si tak z jejich úsloví o psech nevěřících, kdyby před pár dny nepřišla zpráva, bože kolikátá už toho druhu!, že zfanatizovaný osmnáctiletý mladík uřízl hlavu učiteli Samuelu Patymu jen proto, že ve škole studentům vykládal o významu karikatur na Mohameda pro svobodu slova a vyznání.

Tak i politicky korektního komentátora zcela nekorektně může napadnout, zda ony policejní projevy nejsou i částečně výrazem bezmoci samotné policie nad těmito odpudivými zjevy.

Autor je publicista

autor: Ivan Štern
Spustit audio