Ivan Štern: O Popelce klasické i současné

27. červenec 2013

Povodně vystřídalo katastrofální sucho. Příroda se nám patrně rozhodla ukázat, kolik že má těch svých tváří. Jestliže povodeň vzala sebou půlku možné úrody, jak jsme se dozvídali z ustaraných tváří zemědělců, míhajících se na televizních obrazovkách, sucho patrně sebou odnese tu půlku druhou. Přesně podle Murphyho zákona. Cokoli z budoucí úrody, má-li šanci neurodit se, neurodí se. A tak, jak zběžný pohled dokládá, na polích zůstávají poslední mohykáni. Kukuřice a řepka olejná. Ne však pro zdravou výživu, ale surovina pro budoucí energetickou biomasu.

A to je ten problém. Podle některých znalců biomasa z hlediska emisí kysličníku uhličitého, není žádnou výhrou. Ale cesta z deště pod okap..Navíc obě tyto rostliny polím, na nichž rostou, přispívají ke zvýšení jejich splavnost. Usilovně tak brání jejich možné nasákavosti. Sprchne-li, taková pole vodu šupem posílají do nejbližšího potoku. Rozvodní se i nudle, u níž pamětníci nepamatují, že by takový vodní neduživec, tahle nateklá nit, aby se zmohla a proměnila se v dravou, všežravou šelmu.

Přesto se i letos urodilo. Další popelka.

Tu první jsme zaznamenali před léty. Vešla slavně spolu tehdejším novopečeným ministrem financí Zemanovy vlády na úřad, aby se s konečnou platností stala součástí vyšších společenských kruhů. Pravda, vzpomínám-li na tento párek, nejsem si jist, kdo z nich dvou byl opravdu popelkou a kdo pro změnu princem. Spolu se rozhodně povznesli, spolu zažili pád. Až za mříže českých vězení.

To ta druhá popelka, původně kantýnská v parlamentu, dopadla o poznání lépe. Povznesl ji původně neúspěšný adept na strojvůdcovské řemeslo, později český premiér. Myslel to upřímně. A byl krystalicky čistý. Zabydlivše se oba ve vyšších kruzích, nechtěli je opustit ani po trapném vyhození politiky. Princ se projevil jako zdatný burzovní makléř. Pohádkové zbohatnutí, které se v historii finančního kapitálu ještě nikdy nikomu nepodařilo, hravě zvládnul na první pokus.

Ostatně, co my víme o klasické Popelce. Našla si prince. Pravda. A co dál? Co víme princi? Stal se řádným vladařem? Anebo byl gambler zběsile tahající za páky hracích automatů? Nadto závislý na drogách. Jako ostatně kterýkoli jiný příslušník zlaté mládeže. Kdo ví, zda si klasická Popelka také nešlehá.

Třetí popelka se ve skutečnosti letos neurodila. Její zrození báby na rozích drbaly už drahnou dobu. Letos byla jen úředně přiznána princem. Tomu princi, ač se mu také přezdívalo „čistý“, se lepí nečistá smůla na paty. Pohádkově nezbohatl. A sotva popelku přiznal, z jejího předchozího povznesení do vyšších kruhů zůstaly jen trosky. Osud jí skýtá úděl zas jen popelky. Já bych takového nešiku prince nechal plavat.

Mám ale jednu dobrou zprávu. Kachnám v pražské Stromovce se podařilo uchránit letošní potomstvo před úskalími nedávné povodně. Rybníčky v parku se doslova hemží pubertální kachní drobotinou. V zimě bude co krmit.

Těšíte se, že?

autor: ern
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.