Ivan Štern: Kterak se Estonci v posledních volbách opět pochlapili

20. březen 2023

Není nejmenšího sporu, že politické ovzduší v Estonsku obsahuje i živnou půdu pro ustrašenectví, mnichovanství a podbízivý populismus. Jde přece o zemi, která je první na ráně, pokud se ruská agrese rozhodne táhnout dál na západ. O zemi, která jako mnohé ostatní evropské národy strádá pod vysokými cenami energie a inflací. O zemi, jejíž obtížná hospodářská situace je vydávaná demagogy jako trest za sankce vůči Rusku.

A v neposlední řadě o zemi, kde Putinova pátá kolona straší Estonce nedozírnými následky, budou-li následovat politiku premiérky Kaji Kallas. Politiku liberální, prozápadní a ostře protiruskou.

Čtěte také

Politické ovzduší takto vyvolávané hraje přirozeně víc do not ustrašencům a defétistům. Nejinak je tomu ale i jinde v Evropě. U nás, v sousedním Německu, ve Španělsku a podobně. Mnichovanství anebo dokonce skrytá podpora Putina se potměšile všude tam skrývají za rádoby ušlechtilé úsilí o mír.

Nedávné estonské parlamentní volby měly podle toho dopadnout. Nedopadly. Zvítězila Kaja Kallas a její Reformní strana. Získala ze sto jedna mandátů celých 37. Ač se na druhém místě umístila strana Ekre aneb pravicově populistická konzervativní lidová strana, přesto ji Kaja Kallas předeběhla nejméně o dvě koňské délky.

Věřte demokracii!

Estonci se nenechali zastrašit, byť putinovské potenciální ohrožení nemusí zůstat jen hrozbou. Podrželi se přesto tradiční odtažitosti k Rusku. Vždy ta země pro ně znamenala zkázu a civilizační úpadek.

Čtěte také

Posíleni na duchu nedávným rozhodnutím finských bratranců připojit se přímo k západní obranné alianci, neskočili na lep rádoby vlasteneckému nadbíhání pravicových populistů, kteří volební kampaň postavili na kritice údajně nezodpovědné obranné politiky stávající premiérky.

Ta na rozdíl od jiných evropských zemí, které se na počátku rusko-ukrajinské války omezily na dodávky přileb, zákopnických lopatek, případně karimatek, nechala vyprázdnit zbrojní sklady. Estonské zbraně jsou přece v dané chvíli užitečnější, i pro Estonsko prospěšnější, na ukrajinské frontě. Marně bušili populisté na poplach: Čím se místní armáda bude bránit, když zemi někdo napadne? Okamurovská nota jako když vystřihne.

Estonští voliči dali jednoznačnou odpověď. Neubrání-li se Ukrajina ruské agresi, sotva budou zemi platné přeplněné zbrojní sklady.

Ivan Štern

Nebyli to žel jen pravicoví populisté, kteří voličům nadbíhali. Sociální demokraté lomíce nad přílišnou solidaritou s Ukrajinci se netajili obavami o estonské sociální pohodlí. Ceny přece rostou a konec bobtnající inflace je v nedohlednu. Zdá se, že sami Estonci podobné obavy nepociťovali.

Jedna dobrá zpráva nádavkem: Podstatná část estonské ruské menšinové komunity volila Kaju Kallas. Vzkaz Evropě je to víc než jednoznačný. Nepodléhejte pocitům zmaru! Pochlapte se! Věřte demokracii!

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.