Ivan Štern: Hanoverské „Jdi do pryč, Putine!“

8. duben 2013

„Význam dodávek surovin z Ruska nás nesmějí svést k tomu, abychom nečinně přihlíželi, jak Rusové své nepravosti zametají pod koberec,“ nechala se slyšet Julia Willie Hamburg, zemská předsedkyně zelených, dnes vládní strany v Dolním Sasku, v předvečer otevření hanoverské průmyslové výstavy. Jejím letošním partnerem je Rusko. Spolu s kancléřkou Merkelovou ji v neděli otevřel ruský prezident Putin.

Proč jsou Němci tak rozzlobení na ruského prezidenta? Jednoduše proto, že mu nestačilo, když před pěti měsíci, v listopadu loňského roku u příležitosti návštěvy v Moskvě mu Angela Merkelová vyčetla způsoby, jak zachází s politickou opozicí. Kritiku tehdy nepřijal. Podle něho opozice je to tak zvaná nesystémová. Nelze s ní zacházet jinak než zase nesystémově. Silně tak připomněl staré bolševické časy, kdy byla kritika režimu přípustná, ale zásadně kritika konstruktivní. Do jaké míry byla či nebyla konstruktivní, určoval kritizovaný, tedy bolševický režim.

A jakoby to nestačilo! Minulý týden na popud nejvyšších vládních míst ruská policie provedla v Moskvě a Petrohradu razii u neziskových organizací, včetně německých politických nadací, majících blízko ke křesťanským a sociálním demokratům. V rozhovoru pro televizní stanici ARD Putin řekl, že nic nebrání tomu, aby nadace dál pokračovaly ve svém působení, avšak Němci musejí pochopit, že je v zájmu ruského státu prověřit, jakým způsobem jsou financovány. Mnohý Němec musel u televize vyprsknout smíchy. I malé dítě totiž ví, že obě nadace, Konráda Adenauera a Friedricha Eberta, jsou financovány výlučně ze státního rozpočtu. Nelze je tudíž považovat za prádelny peněz. Ruským úřadům šlo nepochybně o to nadace zastrašit. To byl důvod, proč se ruská policie zaměřila i na organizaci Memorial, zabývající se otázkami lidských práv, jež jsou pro ruské úřady nežádoucí.

Hanoverská výstava se stala příležitostí, jak bezprostředně dát Putinovi už po druhé najevo nesouhlas s jeho politikou. Ač on sám se zapřísahává, že jde přece stále o politiku demokratickou, byť s určitými specifiky.

Když s kancléřkou v neděli procházeli výstavištěm, vyřítily se proti němu mladé dámy, do půli těla nahé, a anglickým nápisem na ňadrech: „Jdi do pryč, Putine!“.

Svou troškou do mlýna přispěla i sama kancléřka. Na závěrečné tiskové konferenci zdůraznila, že podobné zásahy proti neziskovým organizacím, jako byly ty v Moskvě a Petrohradu, jsou nepřijatelné.

Zatímco Putin zachoval tvář hráče pokeru a v reakci na polonahé dívky řekl, že se pobavil, jeho tiskový mluvčí nasadil korunu tragikomičnosti celé nedělní situace, když prohlásil, že popsaná dámská ňadra jsou projevem chuligánství.

autor: ern
Spustit audio