Ivan Štern: Fungující stát podle Miroslava Kalouska

9. září 2013

Pominu potměšilost, obsaženou v reakci Miroslava Kalouska na základní heslo sociální demokracie, jímž nám slibuje fungující stát, poukázav na skutečnost, že fungující stát je s to zajistit i diktatura.

Soudím, že by si pan místopředseda měl doplnit politické vzdělání. Měl by to totiž vědět, že žádná diktatura, co kdy byla anebo možná, nedej bože, ještě bude, není schopna zajistit funkčnost státu. Dokonce fungující stát je proti její povaze a podstatě.

Diktatury se sice zaklínají, že jsou vrcholem lidského rozvoje, emancipace a osvobození člověka, výlupky spravedlnosti. Holedbají se svými psanými zákony, které podle jejich názoru jsou těmi nejpokrokovějšími zákony na světě.

Diktatury však vedle psaného práva pracují s právem nepsaným, s jakýmsi quasi přirozeným, přinášejícím tu pravou spravedlnost. Pro bolševiky to byla dějinná zákonitost, pro nacisty prozřetelnost. V obou případech, kdykoli, kdy bylo zapotřebí psané právo natolik ohnout, aby posloužilo momentální politické objednávce, ohnulo se. Ze včerejšího generálního tajemníka se stal rázem zrádný pes.

Fungující stát naopak je výlučně takovým státem, který respektuje pouze mluvu práva a je chráněn před jakýmikoli politickými vlivy, aby nebyl vystaven jakkoli pokušení pracovat na politickou objednávku. Jeho chování je zásadně předvídatelné.

Husákovský režim tvrdě trestal chartisty jen proto, že jej zdvořile žádali, aby ctil vlastní zákony. Tím, že i věcem všedního dne přisuzoval politický rozměr, šířil zvůli a násilí. Ideologický kánon nadřadil mluvě zákonů i zdravému rozumu.

Snad po Hitlerovi největší zrůda jistý Čikatilo mohl nerušeně vraždit a pojídat svých třiapadesát obětí v rostovské oblasti po dobu patnácti let, přestože mu už zpočátku policie byla na stopě. Nejprve jí sovětské úřady zakázaly věc vyšetřovat jako sériovou vraždu. Sériové vraždy se přece dějí jen v zahnívajícím kapitalismu. Když vyšetřovatelé byli už na krok od Čikatila, stihl je zákaz ho stíhat. Jednalo se o člena komunistické strany. A komunista je člověk nový. Tudíž nevraždí. Původně obyčejný zločin jeho zpolitizováním proměnila diktatura v tragedii desítek nevinných lidí. A tomu Miroslav Kalousek říká fungující stát!

Diktatura dokáže přivést na svět pouze fungující represi a útlak. Že by se pan místopředseda tuto funkčnost snažil sociálním demokratům vsunout do bot? Sebe naopak vydává za vedoucí sílu naší svobody. Role jsou rozděleny a teď to ještě vrazit do ústavy.

Zrodí se funkčnost jako řemen!

autor: ern
Spustit audio