Ivan Štern: Evropa se dobývá z vlastní pasti

17. únor 2022

Poslední dva roky ukázaly, jak se ve skutečnosti Evropa ve snaze o co největší ekonomickou racionalitu a účinnost chytila nakonec do vlastní pasti. Zdánlivě rozumná hospodářská strategie firem odsouvat výrobu na východ, nejen za levnější pracovní silou, ale i za prostředím odborově daleko méně, anebo nijak organizované, a dosahovat tak větší konkurenceschopnosti na světovém trhu, se ukázala jako krátkozraká.

Na export orientovaná Čína ochotně přebírala výrobu průmyslových komponentů. Někdy i celých výrobků.

Čtěte také

Mohla nabídnout značnou konkurenční výhodu v podobě levné pracovní síly a sotvakdy schopné se odborově zorganizovat natolik, aby si vynucovala zlepšování pracovních i mzdových podmínek. Evropané a nejen oni tak pomohli Číňanům k nebývalému průmyslovému rozmachu. Současně se ocitali na nich ve stále větší závislosti.

I ten poslední Evropan si musel uvědomit nejpozději v okamžiku, kdy díky koronavirové nákaze pocítil nutkavou potřebu opatřit se rouškou anebo respirátorem. Musel trpělivě čekat, až do Evropy přijde dodávka z daleké Číny. Pro mnohého při té příležitosti bylo nepochybně velkým překvapením, že se mu z Číny nedovážejí jen respirátory, ale takřka veškerý zdravotnický materiál.

Spíci krasavice

Český občan dovoz respirátorů měl nadto opepřen ponižujícím děkovacím divadlem soudruhům v Pekingu, jež za dodávky respirátorů předvedli na ruzyňském letišti čeští vládní politici v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Čtěte také

A pokud poslednímu Evropanovi nedošlo, jak je závislý na ekonomice Dalekého Východu v případě respirátorů, muselo mu dojít, že není něco v pořádku, jakmile měl možnost na obrazovce své televize opakovaně přehlížet tisíce nově vyrobených, avšak nepoužitelných aut. Chyběly jim mikročipy, bezmála monopolně vyráběné a dovážené z Číny.

Nejen na automobilech, ale i na další soudobé produkci lze názorně ukázat, že ten, kdo takřka monopolně vyrábí a dodává mikročipy, zachce-li se mu, a Číňané k tomu věru nemají daleko, drží pod krkem celou světovou ekonomiku.

Spící krasavice Evropská unie se naštěstí se zpožděním, přesto probudila. Její Komise přišla s návrhem z peněz Unie uvolnit na výstavbu evropských výroben mikročipů celých 30 miliard eur a postupně je uvolňovat do roku 2030, kdy by Evropa v jejich výrobě měla být soběstačná. Dalšími 10 miliardami by Komise podporovala výzkum a vývoj.

Ivan Štern

List Frankfurter Rundschau jízlivě poznamenal, zda nejde o částku až příliš skromnou, jestliže Čína za stejné období na výrobu a vývoj čipů vydává celých 150 miliard, nicméně uzavřel povzdechnutím: Díky aspoň za to probuzení.

Měl jsem to někdy v polovině 90. let spíš za kuriozitu, když má matka z americké indiánské rezervace přivezla našim dětem zaručeně původní Indiány vyrobenou čelenku. Nakonec jsme na ní, umně skrytou v lemu, našli cedulku s nápisem Made in China.

Dnes bych to měl spíš za hrozbu.

Autor je spolupracovník časopisu Přítomnost

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.