Ivan Pilip: Vláda Miloše Zemana prodala zbytek Mostecké uhelné za směšné peníze

Švýcarský soud rozhodl, že pět bývalých manažerů spojených s Mosteckou uhelnou je vinno z podvodů a praní špinavých peněz. Co věděly vlády na konci 90. let o způsobu, jakým manažeři Mostecké uhelné skupují akcie této společnosti? To zajímalo moderátora Martina Veselovského. Na jeho otázky odpovídal Ivan Pilip, ministr financí v poslední Klausově a Tošovského úřednické vládě.

Věděl Ivan Pilip o tom, že majoritu v Mostecké uhelné nakupují manažeři za peníze samotné firmy? „Upozorňoval jsem na to už v době, kdy jsem byl na ministerstvu financí,“ připomíná s tím, že prostředí v České republice bylo specifické.

Čtěte také

Podle Ivana Pilipa bylo poměrně běžné, že lidé, kteří chtěli privatizovat nějaké podnik, ho dali nejprve do zástavy, aby si na něj půjčili peníze. „Tehdy to byla cesta, jak nahradit nedostatek kapitálu,“ vysvětluje. „Nicméně toto byl rok 1998,“ vrací se k případu Mostecké uhelné.

„Sešel jsem se s někdejším šéfem Fondu národního majetku Romanem Češkou,“ popisuje Ivan Pilip s tím, že chtěli zasáhnout z hlediska exekutivy. Ze strany představitelů i politické scény došlo k tomu, že se svolání valných hromad podařilo zablokovat. „Vláda Miloše Zemana měla zprávy o našich podezřeních,“ zdůrazňuje Ivan Pilip a připomíná, že místo odpovídající reakce zbytek firmy prodala.

Proč vinu za definitivní ztrátu Mostecké uhelné přičítá zejména vládě Miloše Zemana? A co podle něj tato vláda měla podniknout?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio