Ivan Hofman: Nedoceněný mír

10. květen 2014

U příležitosti výročí konce druhé světové války stojí za to si uvědomit, že naprostá většina dnešních Evropanů zná válku jenom z televize. Mír trvá tak dlouho, že si ho už neužíváme. A je tak samozřejmý, že se po nás těžko může chtít, abychom si ho vážili.

Mrzuté je, že o to, čeho si člověk neváží, většinou přijde. Mír nepochybně oceníme, když skončí. A nemusí to dlouho trvat, neboť v jistých kruzích je po válce viditelně poptávka. Válka totiž nepředstavuje pouze utrpení. Válka je také obrovský byznys a pro mocné představuje skvělé alibi, proč nemohou vyřešit problémy, které se nahromadily zpravidla jejich vinou.

Za to, že se u nás s výjimkou desítek mrtvých při okupaci v roce 1968 šedesát devět let neválčí, vděčíme válce studené. Svět rozdělený železnou oponou, ve kterém se velmoci účinně odstrašovaly jaderným arzenálem, byl bezpečný, neboť rozpoutat válku nedávalo smysl. Jaderný konflikt by neměl vítěze, nýbrž výhradně jen poražené.

S rozpadem Varšavské smlouvy a následným rozšířením NATO se svět paradoxně stal nebezpečnějším. Místo studeného zastrašování co chvíli někde podporujeme lokální protistátní rebelie, které vzápětí uvrhnou milióny lidí do krvavého chaosu, místo toho, aby si užívali dobrodiní západní demokracie.

Že bude Evropa vtažena do války s Ruskem, je už s ohledem na naše ukrajinské dobrodružství po boku USA na spadnutí. Co nevíme, je, jak ta válka bude horká či studená. Pokud budeme mít na výběr, pak studená je nepochybně lepší. Už jsme si ji vyzkoušeli a jsme v ní dobří. Doplatíme na ni ekonomicky a budeme kráceni na občanských právech, ale nebudeme střílet a nebudeme stříleni. Zkrátka studený mír, abychom si moc nevyskakovali.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.