Ivan Hoffman: Zemanův led

2. listopad 2013

Už to všichni řekli: Co je šeptem, to je čertem a kdo lže, ten krade. Pak tu máme ještě epigram Karla Havlíčka Borovského: Nechoď Hašku s pány na led…

Klasik odpozoroval ze života, že pán spadne a sedlák si za něj nohu zláme. V aktuální repríze této politické klasiky je to pravda trochu zamotané. Michal Hašek si vyšel na Zemanův led, a s pochroumanou nohou nakonec marodí prezident Zeman. Příměr ale platí. Hašek si natloukl tak, že je z něj rovnou politická mrtvola.

Zkušeností se zemanovým ledem je dostatek na to, aby se všichni, kdo s ním přicházejí do styku, měli na pozoru. Zeman odjakživa hraje na vlastním ledě a podle vlastních pravidel. Nyní, jako přímo zvolený prezident, který slíbil dolním deseti miliónům, že s ním do Prahy přijde zákon, a nepochybně měl na mysli ten svůj, rozebírá politické soukolí na součástky. Jelikož se zprvu jednalo o mlýn, co tu už dlouho mlel naprázdno, měli to Zemanovi za zlé pouze lidé, kteří měli z politického provozu přímo či zprostředkovaně nějaký prospěch.

Po každých volbách občané opatrně doufají, že by se poměry v politice mohly zlepšit. Kvůli tomu ostatně váží cestu k volebním urnám. Když hned zkraje volič sleduje, jak prezident demontuje vítěznou politickou stranu, nedává mu to smysl. Určitý smysl ovšem skandál kolem Haška a jeho sociálně demokratických zemanovců má. Zeman nepřímo nutí politiky, aby si uklidili vlastní kluziště a domluvili vlastní pravidla…

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.