Ivan Hoffman: Účet za ProMoPro

12. duben 2014

Za porušení rozpočtové kázně udělil Finanční úřad Úřadu vlády pokutu ve výši 550 miliónů korun. Jelikož je to pro Úřad vlády pokuta likvidační, premiér vůbec neuvažuje o tom, že by se měla zaplatit a očekává, že ministr financí přijde s nápadem, jak se vlk Finanční úřad nažere a koza Úřad vlády zůstane celá.

Současná vláda má za to, že jedná-li se o pokutu předminulé vládě Mirka Topolánka, nikdo nebude proti, zamete-li se účetně pokuta pod koberec. Co když se ale najde někdo, kdo nezaplacení udělené pokuty, respektive její zaplacení pouze fiktivní napadne a ohlásí na policii?

Připomeňme, že důvodem pokuty je kauza předražené zakázky na ozvučení akcí českého předsednictví Evropské unii. Skandál s firmou ProMoPro vyplul díky Miroslavu Kalouskovi na povrch po té, co Alexandr Vondra, coby ministr obrany připravil o provize zbrojařské překupníky, co s Kalouskem kamarádí.

Kalousek nakonec Vondrovi jeho eurounijní předsednickou show příliš neosladil, neboť Vondra šikovně nic nepodepisoval a nakonec mezi obviněnými v kauze ProMoPro nefiguruje. Protože Miroslav Kalousek toho momentálně nemá moc na práci, na ministerstvo financí je expert, a nikdy mu nechyběl smysl pro humor, mohl by to být on, kdo dohlédne, aby se pokuta řádně zaplatila a úřad vlády zkrachoval.

Existuje bohužel dobrý důvod, proč Miroslav Kalousek, politik proslulý tím, že se mu nikdy nic neprokázalo, nebude dráždit hada bosou nohou. Na ministerstvu financí toho nepochybně hodně podepsal a nemusel by mít takové štěstí, jako Alexandr Vondra s ozvučováním EU. Konec konců současný ministr financí dává vinu za pokutu Topolánkovi s Vondrou, nikoli svému předchůdci Kalouskovi za to, že je v afektu neprozřetelně udal.

autor: iho
Spustit audio