Ivan Hoffman: Trump atentátem na íránského generála ohrozil dosavadní strategii USA na Blízkém východě

13. leden 2020

Íránská armáda přiznala vinu na sestřelení ukrajinského letadla se 176 lidmi na palubě. Chyba protiraketové obrany země vyvolala kromě mezinárodního pobouření také protesty v samotném Íránu.

„Bezprostředně před sestřelením letadla se zřejmě íránská raketová obrana obávala odvety za útok, který pár hodin předtím provedli na americké základny v Iráku,“ sumarizuje komentátor Ivan Hoffman v pořadu Jak to vidí...

Čtěte také

„Znamená to, že tam asi existovalo obrovské napětí a na rozhodnutí, zda se jedná o civilní, nebo o nepřátelský cíl je pouze několik vteřin.“ Jako o chybě nebo omylu hovoří o současné tragédii všichni včetně Donalda Trumpa. Nikdo nemluví o zločinu.

Hoffman připomíná podobnou chybu Američanů, kteří za prezidentství George Bushe staršího omylem sestřelili íránské civilní letadlo. „Ten člověk také tenkrát měl jenom pár vteřin na to, aby se rozhodl, a nerozhodl se dobře.“

K otevřené válce nedojde

Podle komentátora nehrozí válka mezi USA a Íránem. Lze to vyčíst třeba z reakcí světové burzy. Navíc Trump vysvětluje, že nenechal zabít íránského generála Kásima Sulejmáního proto, aby rozpoutal válku. Ale naopak. Aby ji zastavil.

Cílem Íránu je dosáhnout stažení Američanů z regionu. A místo klasické války, ve které by neměl šanci, vést konflikt asymetrickou cestou. „Dá se tedy očekávat ostré napětí, ale asi ne otevřená válka,“ shrnuje Hoffman.

Trumpův přešlap

Protestující v Denveru proti událostem v Iráku a Íránu

Donald Trump svým rozhodnutím posílil svoji mezinárodněpolitickou nepředvídatelnost, což nehraje podle Hoffmana příliš v jeho prospěch.

„Na základě mezinárodního práva nic takového jako preventivní zabití nebo atentát na někoho neexistuje. Zabil ho právem silnějšího. Protože měl za to, že je to v americkém zájmu. Nebo že mu to pomůže v prezidentské kampani.“

Paradoxně tím ovšem pozici Spojených států na Blízkém východě oslabil. „Strategie ‚Rozděl a panuj‘, se kterou Amerika slavila v regionu celá dlouhá desetiletí úspěchy, je teď ohrožena.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.