Ivan Hoffman: Tomáš Sokol hájí zlo všude, kde je to možné. Teď v kauze Davida Ratha

9. březen 2015

Před rokem byl v úplatkářské kauze obžalován někdejší středočeský hejtman David Rath. Teď zazněly obhajoby. Pro pozorovatele byla nejzajímavější řeč advokáta Sokola. Podle něj to, co hrozí Rathovým spoluobviněným, je majetkový trest smrti!

„Pokud bude hlavním organizátorům manželům Kotovým zabaven veškerý jejich majetek, tak se z nich jako ze slušných lidí stanou doživotní bezdomovci a asociálové,“ parafrázoval advokátovu řeč Ivan Hoffman.


V „kauze Davida Ratha“ je obviněno celkem 11 lidí z podílu na upravování zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví ve středočeském kraji. A taky z korupce. Organizátory měli být manželé Kotovi. David Rath údajně o všem věděl a dělil se s nimi o úplatky. Žalobce v případě manželů Kotových navrhuje osmi až devítileté vězení a propadnutí majetku.

Známe okolnosti

V bytě manželů Kotových se při razii našly věci za desítky milionů korun. „Prostě peníze, které si asi lékařka a bývalý poslanec tak snadno nevydělají.“ Navíc jsou díky reportážím známé i odposlechy.

Hájit si svůj výdělek

„Když právník-advokát říká, že by jim ty peníze neměly být zabaveny, působí to na mě vesele. Protože kdyby ty peníze neměli, tak je Tomáš Sokol určitě nehájí,“ odhaduje komentátor. „V případě, že ty peníze jsou lup, tak je samozřejmě třeba jim je zabavit.“

Zn.: Právní stát

Neobhajoval by ale jiný advokát stejně? Pro zajištění spravedlnosti jsou advokáti nezbytní. Nejen kvůli presumpci neviny, ale také kvůli davovým psychózám, kdy by lidi nejraději obžalované rovnou lynčovali. Pravník musí hájit „kdekoho“.

Obhájce mafiánů?

„Ale u Tomáše Sokola se situace vyvinula zajímavě: téměř vždycky jsou jeho klienty ti nejzámožnější mafiáni a zločinci, kteří si trest zaslouží. Pokud zrovna nejde o nějaké celebrity, které hájit znamená získat nějaké PR,“ myslí si Hoffman. „Na mě působí, že hájí zlo všude, kde je to možné.“

Tomáš Sokol sám říká, že jeho úkolem je „dodržení práv člověka na spravedlivý proces a obhajobu“. „Mně to přijde jako fráze,“ neodpustil si komentátor.

Marek Dalík a Tomáš Sokol, soud

Razie na ministerstvu obrany, posun v kauze letadel CASA, proces s Davidem Rathem… Na politické scéně byla oslabena moc tradičních velkých stran. Současně s tím začaly některé instituce fungovat nezávisleji. Hnulo se konečně něco ve společnosti, v soudech?

„To není věc, která by se změnila ze dne na den. Ale posun zde cítíme, to ano,“ uzavírá Hoffman.

Pokud není smyslem tunelu Blanka vyřešit dopravu, pak co tedy? Máme zrušit povinnou vakcinaci? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: iho , zis , rota
Spustit audio