Ivan Hoffman: Originální pokuta

7. červen 2014

Premiér Bohuslav Sobotka dostal od úředníků městské části Praha 1 pokutu za to, že navrhl prezidentovi za ministra pana Babiše, aniž by se mu tento pochlubil negativním lustračním osvědčením.

Sobotku iniciativně udal bdělý občan, se kterým se oddělení správního řízení na Praze 1 ztotožnilo a podnět shledalo důvodným podle §21 přestupkového zákona. Premiérovi nehrozí, že bude o deset tisíc lehčí, protože miliardář Babiš už slíbil, že v nejhorším zaplatí za něj, ale především se Bohuslav Sobotka bude odvolávat.

Kdyby se snad kauza dostala až k Ústavnímu soudu, víme předem, jak dopadne, protože skandál už okomentoval jeho předseda. Pavel Rychetský konstatoval, že ústavní akty nejsou v kompetenci obecních úřadů a premiér že je odpovědný Poslanecké sněmovně a ne nějakému úředníkovi.

Akce nějakého úředníka se sice minula s prvním aprílem, potkala se ovšem pozoruhodně s devadesátým výročím úmrtí Franze Kafky. Proces se Sobotkou tak upomíná na dílo světoznámého spisovatele, který v románu Proces nesmrtelně ztvárnil mystérium úřadu. Kafka za svou zkušenost s byrokracií vděčí Praze a je pravděpodobné, že v sobotkovské kafkárně na Praze 1 vedl úředníky za ruku genius loci, aniž by si toho tito museli být vědomi.

Čtěte také

Uvést do varu dávno studenou Babišovu lustrační kaši se úředníkům na Praze 1 stěží podaří, ale zcela bez publika určitě nezůstanou. Například je pochválil předseda Občanské demokratické strany. Vedlejším důsledkem této originální pokuty může být připomenutí koaličním partnerům Babišovi a Sobotkovi, že jsou na jedné lodi a není moc chytré okopávat si při každé příležitosti kotníky.

Možná je to náhoda, nicméně jakmile se Babiš dověděl, že za něj má platit Sobotka pokutu, hned přestal provokovat se zdravotními poplatky a druhým pilířem!

autor: iho
Spustit audio