Ivan Hoffman: Nikdy se nekupuje střecha na dům, který ještě nehoří. Stát měl být ale na pandemii připraven lépe

29. březen 2021

Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu zanedbal český stát přípravu na pandemii a v boji s ní si počínal zmatečně. Kontroloři dospěli k závěru, že k podcenění situace v takovém rozsahu dojít nemělo. Poučí se vláda?

Čtěte také

Závěrečná zpráva NKÚ, hodnotící období od ledna do srpna loňského roku, mimo jiné hovoří o chaosu při nákupech ochranných pomůcek, o výrazných cenových rozdílech, o nedostatcích v jejich kvalitě nebo také o problémech s dopravou.

Nejvyšší kontrolní úřad zmapoval chaotickou situaci, na kterou státní instituce, politici a úředníci nebyli připraveni. Myslím si ale, že kontroly ukázaly, že stát podcenil přípravu na krize obecně. A domnívám se tedy, že cílem kontroly je hlavně se poučit, říká v pořadu Jak to vidí... komentátor Ivan Hofmann.

Poučení nepřijde

Kontroloři bezpochyby doufají, že informace, se kterými přicházejí, budou využity a že napomohou k lepší, smysluplnější a rychlejší reakci na případnou další krizi.

Čtěte také

Podle názoru Ivana Hofmanna ale zpráva NKÚ nic nezmění na tom, že se nikdy nekupuje střecha na dům, který ještě neshořel". Je třeba si uvědomit, že chaos, který nastal, nastal zákonitě a nastal všude, kde koronavirus řádil.

Proto i rozumím premiérovi, který říká, že NKÚ objevil Ameriku. Rozumím i ministrovi vnitra, který říká, že kdyby se striktně drželi doporučovanými postupy NKÚ, nebylo by možné v tak krátkém čase vyřešit tak kritický nedostatek ochranných pomůcek se všemi důsledky pro zdraví a životy všech občanů, dodává host Dvojky.

Krize jsou a budou

Podle Ivana Hofmanna je důležité stále připomínat, že takové situace nastávají, a na některé prostě být připraven nelze. Zdůraznil bych proto cíl zprávy NKÚ, že bychom si stále měli nechávat otevřená zadní vrátka pro myšlenku, že se všechno může zbořit a ze dne na den nabrat špatný směr. Prostě se na takovéto situace psychicky připravovat.

Na druhé straně je však nutné zdůraznit, že ministerstvo zdravotnictví neaktualizovalo pandemický plán od roku 2011. Plán se má ale aktualizovat každé dva roky a ministr a hlavní hygienici mají prověřovat, zda jsou zásoby a infrastruktura v pořádku.

To je pravda. Všichni jsme si dodatečně uvědomili, že zatímco v minulosti zde existoval poměrně rozsáhlý plán civilní obrany a sklady pomůcek pro případ krizí a válek, teď toto není. Mysleli jsme si, že jsme za vodou, že se nic nemůže stát. Tento obecný pocit se ale nyní vytratil. Uvědomili jsme si, že se katastrofy budou stávat pořád.

Na 1. místě peníze

Smutná pravda o nepřipravenosti vyplývá podle Ivana Hofmanna z tržních principů, které ovládají současnou politiku.

Bohužel jsme strašně orientovaní na to, zda se něco vyplatí, nebo nevyplatí. Každá investice, která se okamžitě nevrátí, z které není zisk, se prostě neučiní. A tento problém se změní jen se zásadní změnou politického kurzu, uzavírá Ivan Hofmann.

Další témata rozhovoru: tragické úmrtí nejbohatšího Čecha Petra Kellnera na Aljašce; tendr na dostavbu Temelína; odchod Mikuláše Mináře z politiky; slovenská vládní rošáda.

Spustit audio

Související