Ivan Hoffman: Legrační ceremonie

1. únor 2014

Jmenování vlády prezidentem se neslo ve veselém duchu. Postaral se o to bezejmenný popleta v Lidovém domě, kterému premiér neprozřetelně svěřil sepsání podkladů pro jmenování ministrů. Prezident, od kterého hlídací psi demokracie do poslední chvíle čekali útok na Ústavu, neodolal pokušení předvést alespoň parodii na nejmenování Sobotkových kandidátů.

Místo dramatu se na Hradě odehrála komedie, kterou ovšem ocenila pouze ta část veřejnosti, která sleduje politiku a přitom ji nebere smrtelně vážně. Notoričtí kritici Zemana se usmívají leda kysele. Zábava na úkor slavnostní ceremonie jim přijde trapná a vůči jmenovaným nedůstojná.

Podstatné ale je, že prezidentovo vtipkování okomentoval premiér příslovím, podle kterého „co se škádlívá, to se rádo má“. Ministr životního prostředí Brabec, který byl chybně navržen na ministra jako Brabenec, se vesele svěřil, že přišel k přezdívce, které se už u kolegů ve vládě nezbaví. A prezident Zeman na konto chyb v předložených podkladech mohl vyslat veřejnosti signál, že se nachází v dobrém rozmaru a se Sobotkovým kolektivem že nakonec nemá problém. A ještě k něčemu byl šlendrián Lidového domu dobrý: hlídací psi demokracie, kteří by se jinak neměli do čeho zakousnout, mohli vzít zavděk alespoň zmrveným protokolem.

U vlády se samozřejmě předpokládá, že její prezentace bude mít nějakou štábní kulturu. Ta by ale sama o sobě nestačila. Rozhodující bude, jak vláda splní předsevzetí dát zemi do pořádku, jsme zvědaví, kdy bude líp, a chceme vidět slibovaný fungující stát. Podaří-li se tato předsevzetí naplnit koalici a čerstvě jmenované vládě bez překlepů a estetických chyb, tím samozřejmě lépe.

autor: iho
Spustit audio