Ivan Hoffman: Kdyby chtěla ČSSD všeobecně oblíbeného ministra kultury, musela by navrhnout třeba Marka Ebena

15. červenec 2019

Prezident stále odmítá jmenovat místopředsedu ČSSD Michala Šmardu novým ministrem kultury? Co stojí v pozadí celé kauzy?

Prezident Miloš Zeman už oznámil, že k 31. červenci odvolá dosavadního ministra kultury Antonína Staňka. Neřekl ale, že novým ministrem jmenuje kandidáta ČSSD Michala Šmardu. Je tak stále nejisté, zda ČSSD ve vládě strvá.

Je Šmarda vhodný kandidát?

Michal Šmarda při volbě předsednictva ČSSD.

Prezident Šmardu vnímá jako řadového funkcionáře, manažera okresního formátu, jako člověka, který kultuře moc nerozumí,“ říká v pořadu Jak to vidí Ivan Hoffman. A připomíná, že ani z kulturní obce nezaznívá, že by šlo o fundovaného kandidáta.

Pro sociální demokracii jde ale o prestižní věc. Pokud si nemůže rozhodnout, kdo za ni bude ministrem, je jejich účast ve vládě doopravdy hořká.“ Podle Hoffmana ale nemusí být ministrem nutně člověk z oboru.

Ministr nemusí být z oboru

„Spíš by to měl být někdo, kdo je schopný zadministrovat dění v daném resortu ku prospěchu daňových poplatníků. A je možné, že pan Šmarda je dobrým kandidátem, který se postará, aby tam neunikaly peníze a tak dále,“ nevylučuje komentátor.

Jde především o personálie

Kdyby chtěli sociální demokraté jmenovat člověka, který je všeobecně kulturně oblíbený, museli by navrhnout například Marka Ebena. Tam by se nezmýlili,“ dodává s nadsázkou komentátor.

Podle něj ale prezident má skutečně problém jen se Šmardou jako takovým. Spekulacím o zákulisních politických šachách by nepřisuzoval takovou váhu jako jiní.I když prezident je samozřejmě rád, že se může takto zviditelnit a ukázat, že není člověk, který jen tak něco podepíše.“

Další témata rozhovoru: fenomén Karel Gott; ruská protiraketová obrana v Turecku.

Spustit audio

Související