Ivan Hoffman: Brexit není spor s EU. Britští politici hrají o to, komu zůstane v ruce černý Petr

21. říjen 2019

Britský premiér Boris Johnson se odmítl podepsat pod žádost o odklad brexitu. O co půjde v posledních 10 dnech před stále platným datem odchodu Velké Británie z Evropské unie?

Britský parlament v sobotu odmítl nový návrh dohody o brexitu, který s EU vyjednal premiér Boris Johnson. Ten pak podle zákona musel požádat EU o odklad odchodu Británie na konec ledna.

Johnson se ale pod žádost nepodepsal, odklad označil za chybu a poslal ji pouze jménem britského parlamentu. Opozice se snaží zabránit odchodu bez dohody a současnou dohodu kritizuje.

Komu zůstane v ruce černý Petr?

Nejde o boj mezi EU a Velkou Británií, ale o vnitřní souboj britské politiky, pojmenovává hlavní problém sporů o brexit komentátor Ivan Hoffman. „Hraje se o to, na koho se svalí vina, když dojde k nějakým problémům. A ono k nim dojde,“ dodává.

Čtěte také

„Boris Johnson spoléhá na to, že když bude Evropu takhle provokovat, nakonec to někdo z Evropské unie nevydrží a dohodu, respektive žádost o odklad brexitu shodí ze stolu. Johnson potom nebude mít toho černého Petra v rukou.“ Evropa se ovšem nechala slyšet, že s vyjádřením počká až na další hlasování britského parlamentu.

Referendum vždycky

Pod okny parlamentu protestoval v pátek téměř milion Britů, kteří volali po setrvání své země v Evropské unii. Doufají, že se jim podaří vyvolat druhé referendum, které by mohlo celou situaci zvrátit.

Británie ctí tradice a výsledky prvního referenda jsou pro její politiky naprosto závazné. „O výsledku, který jednou padl, se nepochybuje. To je podle mne přednost britské demokracie,“ myslí si Hoffman.

Sám patří mezi zastánce nástrojů přímé demokracie, pokud jde o vývoj země. „O klíčových strategických otázkách by měli rozhodovat občané v referendu. A čím je problém vážnější, tím je víc důvodů, aby o něm rozhodl lid.“ Parlamentní demokracie podle něj potřebuje prvky té přímé, jinak degeneruje.

Další témata rozhovoru: demonstrace v Katalánsku proti vysokým trestům pro lídry protivládní opozice; letošní Nobelovy ceny za mír a literaturu; Petr Čech jako hokejový brankář.

Spustit audio

Související