Ivan Hoffman

28. duben 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl v pondělí novinář, komentátor Ivan Hoffman. S moderátorem Václavem Žmolíkem si povídali o práci politického komentátora, o psaní poznámek i o spolupráci s Českým rozhlasem. Ivan Hoffman také představil svoji novou knihu nazvanou Demontáž řetězu a zavzpomínal i na minulost, kdy působil jako fotograf či písničkář. V úterý 29. dubna bude hostem scénarista, dramatik a režisér Petr Zelenka.

Před rokem 1989 působil Ivan Hoffman jako fotograf, písničkář a spoluvydavatel samizdatu. Po roce 1989 pracoval v Lidových novinách, Rádiu Svobodná Evropa a také Rádiu Alfa. Od roku 1994 působil jako publicista a komentátor Českého rozhlasu. Jaká je současnost Ivana Hoffmana? "Dneska jsem komentátorem regionálních Deníků. Konkrétně v jejich centrální příloze je denně můj komentář, který se v něčem podobá ranní poznámce. Jsem také stále spolupracovníkem Českého rozhlasu. Každých 14 dnů v úterý jsem na stanici Praha v ranním pořadu Jak to vidí. Vlastně jsem na Praze udělal kariéru - začínal jsem v nočním pořadu a dostal jsem se do ,prime time'," přiblížil Ivan Hoffman současnost. Otázka návratu do týmu komentátorů Radiožurnálu je podle něj zatím otevřená.

V roce 1994 napsal Ivan Hoffman první poznámku pro Český rozhlas a od 1. ledna 1996 pak psal pro Radiožurnál ranní poznámky každý všední den s výjimkou několika týdnů o prázdninách - až do konce roku 2007. Nyní vydává knihu, která se jmenuje Demontáž řetězu a obsahuje dvě stovky vybraných rozhlasových komentářů. "Je to výběr z let 2001 až 2007. Pokusil jsem se tam nechat ty, které byly nadčasové, které byly o důležitých lidech. A zůstaly tam také poznámky o zvířatech. A navíc jsem vybral takové, o kterých se víc mluvilo, nebo které někdo kritizoval či pochválil," přiblížil publicista.

Ivan Hoffman se před listopadem 1989 prosadil nejprve jako fotograf a pak jako folkový písničkář. Fotografuje ještě i dnes? "Na Vánoce jsem dostal aparát, který fotografuje prakticky sám. Doufám ale, že z doby, kdy jsem se tím živil, aspoň něco umím - například jak má být objekt osvětlený. Ten fotograf to má dnes strašně jednoduché," uvedl dnešní host. V souvislosti s fotografováním doplnil také svůj poznatek z práce v novinách. "Je pravda, že dnes se chce po redaktorech v novinách, aby nejen uměli psát, ale aby uměli udělat fotografie či natočit video, aby uměli editovat a tak dále. Dnes je člověk v novinách už takový multimediální. V minulosti byl každý specialista a dnes musí umět všechno," přiblížil Ivan Hoffman.

Záznam celého rozhovoru s Ivanem Hoffmanem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio