Iva Špačková: Sláva Josefům, hlavně těm, co naplňují biblický odkaz

19. březen 2023

Máme tady svátek Josefa. To jméno je mi blízké hned z několika důvodů. Jednak proto, že se tak jmenoval můj děda i táta a nyní toto jméno nosí můj syn. Jednak proto, že na Pepíčky existuje řada hezkých vtipů, a také proto, že pro ně písničkář Ivan Mládek složil veselou trampskou píseň s názvem Devatenáctého třetí.

Jméno Josef má však pro mě i mnohem hlubší význam. Připomíná mi odkaz biblického Josefa, manžela Panny Marie. V Bibli o něm však mnoho zmínek není. Víme, že byl tesařem a kromě role manžela byl také otčímem Ježíše Krista. Na to, kolik obětí musel výchovou syna Božího přinést, kolik trpělivosti a lásky musel prokázat, je toho podle mne málo. 

Čtěte také

Vychovávat děti je velmi těžké, a to i ty vlastní. Pamatuji si na okamžiky, kdy jsem byla při výchově svých vlastních synů zoufalá, že nevím, jak dál. Kdybych nevěděla, že jsou skutečné mí a nemám tak možnost se vymlouvat na něčí cizí geny, tak bych možná tu výchovu někdy vzdala a utekla někam hodně daleko.

S pokorou jsem tak od té doby obdivovala všechny, kdo se pustili do výchovy nevlastních dětí, a nikdy to nevzdali.

Čtěte také

Nevlastní otcové či matky anebo pěstouni musejí mít v těžkých chvílích mnohem větší pochybnosti o tom, zda jsou vůbec sto zvládnout výchovu dětí, které často mívají navíc různá psychická či fyzická omezení. Zda svou energii věnují správným směrem a zda vše dobré, co se snaží dělat, není jen zmar.

Jak moc muselo být pro biblického Josefa těžké přijmout Ježíše, který nebyl pokrevně jeho, jsem následně naplno pochopila v okamžiku, kdy jsem se rozešla s otcem našich dětí a našla jsem si nového muže, který se o ně začal starat.

Nevlastních rodičů, pěstounů či pěstounek

Mí synové byli tehdy malí a křehcí a já jsem o ně měla veliký strach. Můj chlap už měl děti velké a byl ve věku, kdy si mohl jen užívat. Přesto do role otce a s tím spojených těžkostí nastoupil znovu a pomohl mi je na úkor sebe samého dovést k dospělosti.

Čtěte také

Jsem za to velmi vděčná. Vím, že kdybych syny vychovávala sama, nedokážu z nich kvůli svému strachu vychovat sebevědomé a silné jedince, což se snad nakonec povedlo.

Můj chlap „mým“ dětem věnoval obrovský kus svého života a nikdy si nemohl a nemůže být jistý tím, že o ně nepřijde, protože nejsou jeho vlastní krví. Tu jistotu nemají ani vlastní matky a otcové svých dětí, ale přece jen ji mají o notný kus větší.

Čtěte také

Všichni rodiče přinášejí svým dětem veliké oběti, avšak ti, kteří se rolí pěstounů, otčímů a nevlastních matek zhostí s takovou láskou a péčí jako kdyby byli vlastními rodiči svých přisvojených dětí, je přinášejí mnohem větší. Nesčíslněkrát větší.

Svátek Josefa je tak pro mě vždy nejen oslavou jmenin mých nejbližších, ale připomínkou Svatého Josefa. Právě jeho odkazu skládám tento den největší úctu a vděk a byla bych ráda, kdyby se i pro ostatní stal 19. březen pomyslným svátkem všech nevlastních rodičů, pěstounů či pěstounek. Zaplnilo by se tím místo, které tomuto odkazu v Bibli chybí.

Autorka je redaktorka serveru Seznam Zprávy

Spustit audio