Iva Špačková: Obdivovatelé Putina se v Česku změnili na vlastence a pomlouvače Ukrajinců

31. březen 2022

Útok Ruska na Ukrajinu změnil podobu komentářů příznivců Vladimira Putina na sociálních sítích. Ti, co do té doby obdivovali nacionalistickou rétoriku ruského prezidenta, vyjadřovali mu podporu a schvalovali ruskou invazi, začali hanobit Ukrajince včetně jejich prezidenta Volodymyra Zelenského.

Změnu způsobil fakt, že policie začala stíhat po pár dnech invaze ty, co otevřeně podporují ruskou agresi. Na začátku ruského útoku jsem tak po jeho odsouzení četla reakce ve stylu: „Hlupačko, vyndej si hlavu ze zadnice a začni přemýšlet. Za všechno mohou Spojené státy, které poštvaly Ukrajinu proti Rusku, které muselo zasáhnout na svou obranu.“

Čtěte také

Pak se mluva Putinových fanoušků změnila a začali ruskou invazi schvalovat jinak. Ruskou vlajku u svého profilu vyměnili za českou a o podpoře Ruska či Putina už nepadla ani zmínka. Zato jsem byla zasypávána informacemi o tom, že Ukrajinci jsou „srabi a fašisti“. Prostě podporu Ruska vzali oklikou tak, „aby se vlk nažral a koza zůstala celá,“ tedy podpořili Putina, ale nehrozilo jim obvinění z trestného činu.

Když jsem například napsala, že Ukrajinci jsou stateční, jak odvážně a vytrvale brání svoji zem proti ruské vojenské přesile a z ciziny se jich kvůli tomu podle pohraniční stráže vrátilo přes 140 tisíc, dozvěděla jsem se, že to je úplně obráceně. Ukrajina brzy padne podle trollů proto, že nemá ani podporu svých obyvatel, kteří se „zbaběle schovávají v cizině“.

Jsou to lži

Nálepku „sraba“ vyfasoval od příznivců Putina i Zelenskyj, který nevyslechl nabídky k odchodu do exilu a neúnavně od té doby žádá svět o pomoc pro svou zemi a podporuje Ukrajince v boji za svobodu. Vysloužil si ji podle trollí logiky proto, že se „zbaběle schovává v bunkrech“.

Čtěte také

Patrně měl podle nich běhat s kvérem v ruce po ulici a nechat se zabít.

Hojně mi též přicházely rozhořčené reakce o tom, že Zelenskyj podporuje „fašisty“, a jako důkaz mi chodily například fotografie ukrajinského prezidenta držícího fotbalový dres s hákovým křížem. Kdyby si však Putinovi příznivci dali trochu práce, našli by na internetu původní zdroj, kde Zelenskyj drží fotbalový dres s číslem 95, který byl pouze pár tahy předělán na svastiku.

Chování Putinových fanoušků, kteří převracejí skutečnost v lež, je naprosto záměrné. Dělají to proto, že se nemohou smířit s tím, že jejich hvězda Putin, k níž vzhlížejí a odvozují si od ní vlastní sebevědomí, dělá něco velmi zlého. Nemohou to přijmout, protože by se jim rozpadl jejich svět.

Záměrně tak zavírají před realitou oči a popírají zřejmá fakta, jako jsou například ta, že Rusové poslali rakety na památník holocaustu, útočí na humanitární konvoje a zdecimovali nemocnici a porodnici v Mariupolu. S fotkami a videi zakrvácených a plačících maminek a dětí vynášených ukrajinskými vojáky z trosek ven se vypořádávají jednoduše tím, že to je fake news.

Čtěte také

Jejich jednání, které velmi hloupě popírá skutečnost, mi připomnělo píseň Slávka Janouška z 80. let, v níž chlap odmítá vše, čemu nechce věřit. Nemá tak problém tvrdit například to, že „žádnej New York není“ a když se někde válčí, tak si to televize vymýšlí, protože „přece kde by vzali tolik mrtvejch lidí – to studentům daj kilo a režisér to řídí…“.

Podobně nesmyslně vysvětlují zvěrstva, které na Ukrajině páchá ruská armáda, také Putinovi příznivci a ve mně roste z jejich záměrného popírání reality hněv. Podobně jako v písni vlastně říkají: Stejně „žádnej Mariupol není, dyť ty maminky a zkrvavený děti, dyť je to vymyšlený“. Vymyšlené jsou tak podle ruských trollů i útoky na Ukrajince při jejich evakuaci z postižených míst, bombardování civilních cílů a záměrná decimace obyvatel.

Jsou to lži, nehorázné lži. A tím, že je říkají, napomáhají tomu, že se takové hrůzné věci mohou dít dál.

Autorka je redaktorka Seznam Zprávy

Spustit audio